PlusReportage

Maker vegandocuhit Cowspiracy op bezoek in Amsterdam

De man die velen tot het veganisme verleidt met documentaire Cowspiracy - te zien op Netflix - was dinsdag in Amsterdam.

Maxime Smit
Filmmaker Kip Andersen dinsdag op de UvA bij interviewprogramma Room for Discussion. Beeld Roy Del Vecchio
Filmmaker Kip Andersen dinsdag op de UvA bij interviewprogramma Room for Discussion.Beeld Roy Del Vecchio

Studente Lotje Bijkerk (20) at afgelopen september haar laatste stuk vlees. De veganistische vriendin van haar vader had het nog éénmaal bereid en liet daarna het hele gezin de documentaire Cowspiracy zien. Lotje was overtuigd.

Er waart een veganistisch spook door de Westerse wereld en dat spook heet Kip Andersen. Een dag eerder was de Amerikaanse filmmaker achter Netflixdocumentaire Cowspiracy te gast op de Universiteit van Amsterdam (UvA) bij discussieprogramma Room for Discussion. Hij trapte af door te vertellen dat hij in Nederland doorgaans zijn tweede naam 'Louis' gebruikt om vergelijkingen met het gevederde dier te vermijden.

Kip

Desalniettemin is de kip een uitstekende introductie tot Cowspiracy. De documentaire gaat erover dat veeteelt het allergrootste probleem is als het gaat om milieuvervuiling. Niet files, niet andere transportfratsen, maar koeien en kippen maken de planeet kapot, aldus Andersen, en niemand heeft het erover. Zélfs milieuorganisaties als Greenpeace niet.

Andersen staafde zijn onderzoek met cijfers van de Verenigde Naties en uit wetenschappelijke tijdschriten als Nature. Om het minder abstract te maken: kort douchen om water te besparen helpt weinig. In de VS wordt slechts 5 procent van het water verbruikt door huishoudens, aldus Andersen. Een duizelingwekkende 55 procent komt voor rekening van de veeteelt en zijn bijproducten, dus bijvoorbeeld wat nodig is voor het maken van een kaas.

Elke seconde sneuvelt op diezelfde manier een voetbalveld aan regenwoud, vertelt Cowspiracy

Veganisten en fitgirls

Andersens conclusie: stop met het eten van vlees en zuivelproducten en wordt veganist. Hoewel veel aanwezige studenten aangeven het veganisme erg drastisch te vinden, is het een boodschap die er maar wat graag in wil op de UvA. De hal waar het interview plaatsvindt, staat ramvol. Bijna een kwart van de zaal steekt de hand op bij de vraag wie veganist is. Nog meer handen gaan de lucht in voor de vegetariërs.

"Het is hip, denk ik," zegt studente Laura de Wal (20). "Jongeren zijn zich meer bewust. Het past ook wel bij de sportbeweging, de fitgirls."

Zelf is De Wal geen vegetariër en ook geen veganist, maar ze eet wel 'minder vlees', sinds ze Cowspiracy heeft gezien.

Jim met een knotje

Cowspiracy past binnen een trend waar docu's met een boodschap het tot het grote publiek schoppen. Netflix zond eerder met succes de documentaire Blackfish uit, over orka's in gevangenschap. De documentairemakers voldoen ook allang niet meer aan het standaardbeeld dat je hebt van een veganistische activist. Cowspiracy werd mede geproduceerd door acteur Leonardo DiCaprio. Kip Andersen, op zijn beurt, heeft veel weg van een Amerikaanse variant op zanger Jim, maar dan met een knotje.

Stefan Vergeer (23) studeert Geneeskunde aan de VU, maar is speciaal naar de UvA gekomen om Andersen te zien. "Ik vind het erg wat we met de wereld doen," zegt hij. "Dat is ook het goede aan deze documentaire. Je ziet wat je zélf kunt doen. Daarom wilde ik er graag bij zijn vandaag."

Vergeer zegt eveneens minder vlees te zijn gaan eten door Cowspiracy. "En ik eet alleen witvlees. Ik heb gelezen dat dat minder milieubelastend is."

Vergeer zegt uiteindelijk misschien wel veganist te willen worden. Voor wie nu al aan de slag wil: de website van Cowspiracy biedt een gratis cursus van dertig dagen waarmee je het veganisme kunt proberen.

Kip Andersen Beeld Roy Del Vecchio
Kip AndersenBeeld Roy Del Vecchio
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden