Maken de Amerikaanse media het Obama echt zo gemakkelijk?

Wordt de Amerikaanse president Barack Obama door de Amerikaanse media een hand boven het hoofd gehouden, zoals Mitt Romneys campagneteam en andere conservatieven beweren? Of wordt de Republikeinse kandidaat juist door de 'liberale media' gepromoot, zoals anderen suggereren?

Redactie
Obama tijdens zijn campagne in Las Vegas gisteren. Beeld afp
Obama tijdens zijn campagne in Las Vegas gisteren.Beeld afp

In een nieuw onderzoek van Pew Research Center worden beide beweringen omvergeworpen, meldt Huffington Post. Wat blijkt, sinds de Republikeinse conventie (eind augustus) is zowel over Obama als over Romney vaker negatief dan positief geschreven of gepraat.

'Van 27 augustus tot 21 oktober was 19 procent van de verhalen over Obama in de mainstream media (televisie, kranten, nieuwssites en radio) duidelijk positief van toon, terwijl 30 procent negatief van toon was en 51 procent gemengd', staat te lezen in het onderzoek.

Over Romney was in die periode 15 procent van de onderzochte verhalen positief, 38 procent was negatief en 47 procent van de berichtgeving was gemengd van toon.

Na het eerste presidentiële debat, waarin Obama niet op zijn sterkst was, veranderde de toon van de berichtgeving in de media van de ene op de andere dag: in de weken die volgden, was nog maar 13 procent van de verhalen over Obama positief.

Social media
Ook op social media als Twitter en Facebook is de toon verre van positief. Zowel Romney als Obama beleefde in de onderzoeksperiode geen enkele week waarin de toon meer positief dan negatief was.

Op Facebook, Twitter en blogs was de berichtgeving nog negatiever dan in de mainstream media, zo was 40 procent van alle posts of verhalen negatief van toon. Twitteraars zijn het meest meedogenloos van allemaal, zegt Pew.

Mitt Romney was gisteren voor zijn campagne in Doswell, Virginia. Beeld AP
Mitt Romney was gisteren voor zijn campagne in Doswell, Virginia.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden