Makelaar Puck L. vrijgesproken van witwassen

De Amsterdamse makelaar Puck L. is door de Overijsselse rechtbank vrijgesproken van het witwassen van crimineel geld.

Deze tas met twee miljoen euro vond de politie in een hotel in Bos en Lommer. Tijdens onderzoek dat volgde, kwam Puck L. in beeld. Beeld Politie
Deze tas met twee miljoen euro vond de politie in een hotel in Bos en Lommer. Tijdens onderzoek dat volgde, kwam Puck L. in beeld.Beeld Politie

Het Openbaar Ministerie had tegen Puck L. (44), die vanuit Amsterdam-Zuid een woningbemiddelingbureau en een makelaarskantoor runt, achttien maanden cel geëist, waarvan acht voorwaardelijk.

Volgens het OM had L. ruim drie ton aan huurgeld witgewassen: in de woningen van L. verbleven volgens justitie met regelmaat criminelen en de door hen betaalde huur zou met misdaadgeld zijn voldaan. Justitie meende dat L. dat wist of had moeten weten. Ook stond bij een van de woningen een valse naam op het huurcontract.

Misdaadwinsten
De rechtbank vindt dat onvoldoende is komen vast te staan dat de huur die L. ontving, daadwerkelijk met misdaadwinsten werd betaald. Ook had L. niet meer hoeven doen dan zij al deed om zich te vergewissen van de herkomst van het geld dat bij haar binnenkwam.

Dat een aantal huurders zich met strafbare feiten bezighield, wist L. volgens de rechtbank mogelijk niet, net zomin als dat zij op de hoogte was van de vervalsing van de huurovereenkomst.

Contant geld
L. was al vaker bij justitie in beeld gekomen, maar werd vervolgd nadat een observatieteam van de politie zag hoe een van haar huurders contanten aan haar overhandigde.

Die man, Bosniër Osman V. werd later in verband gebracht met grootschalige internationale drugshandel. Ook hij werd vrijgesproken van witwassen, van 1,9 miljoen euro die de politie aantrof in een hotelkamer in Amsterdam-West.

Reactie advocaten
Volgens Robbert Jonk, de advocaat van L., toont de vrijspraak aan dat het Openbaar Ministerie 'nogal hoog van de toren heeft geblazen.' "Het is prettig dat de rechtbank cliënte gelijk heeft gegeven en heeft vrijgesproken, maar de zakelijke schade voor cliente is nauwelijks meer ongedaan te maken."

Advocaat Sunil Ramdihal van Osman V. is net zo fel in zijn bewoordingen: "Ik vind het een schande dat het openbaar ministerie, notabene, het Landelijk Parket zoveel belastinggeld verspild. Mijn client Osman V is maanden lang stelselmatig geobserveerd. Het was vanaf het begin duidelijk voor elke professional dat er te weinig bewijs is voor zijn betrokkenheid bij die 1,9 miljoen euro. Inmiddels hebben al 7 rechters gezegd dat ze het bewijs tegen client niet zien. Hopelijk is de boodschap nu wel duidelijk voor het OM?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden