'Majoor' maakt laatste ronde door Amsterdam

AMSTERDAM - Onder klokgelui van zes in de buurt gelegen kerken vertrok de rouwauto met daarin de kist met het stoffelijk overschot van 'majoor' Bosshardt zaterdagochtend uit korpszaal 'De Ruytenburgh'.Over de kist ligt een grote vlag van het Leger des Heils. De wagen met de kist maakte een laatste ronde over de Amsterdamse Wallen voordat de stoet zich richting Amsterdam-Oost begaf waar de luitenant-kolonel wordt begraven. Bij de korpszaal stonden tientallen belangstellenden.

De korpschef van de Amsterdamse politie Bernard Welten en een muziekband van het Leger des Heils voerden de stoet aan. Medewerkers droegen het hoofddeksel van de 'majoor' en een rood kussen met haar medailles. Ook haar bijbel werd meegevoerd in de stoet.

De tocht begon ter hoogte van de Korte Niezel en ging via de Oudezijds Achterburgwal, de Oude Doelenstraat en de Oudezijds Voorburgwal terug richting de Korte Niezel. De stoet passeerde daarbij diverse plekken waar de Bosshardt heeft gewoond en gewerkt.

Na de ronde sloten de volgauto's zich aan om via de Oudezijds Voorburgwal, de Damstraat, het Damrak, de Prins Hendrikkade en de Schippersstraat richting Nieuwe Herengracht te gaan. De Anne Frankstraat, waar Bosshardt tot haar overlijden woonde, en de Rapenburgerstraat, waar zij tijdens de oorlog in een kindertehuis werkte, maakten ook deel uit van de route.

De stoet trok op de Wallen vooral de belangstelling van nieuwsgierige toeristen. Op de Dam hadden zich enkele honderden mensen verzameld om de 'majoor' een laatste groet te brengen.

Uiteindelijk kwam de stoet aan bij het korpsgebouw van het Leger des Heils aan de Derde Oosterparkstraat, van waar uit om 12.15 uur stapvoets richting de Koningskerk werd gereden. Daar vindt de uitvaartdienst plaats. De 'majoor' wordt daarna bijgezet in het Leger des Heils-graf op begraafplaats De Nieuwe Ooster. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden