Majoor Bosshardt overleden

AMSTERDAM - 'Majoor' Bosshardt, de bekendste soldate van het Leger des Heils, is maandagmiddag thuis in haar woonplaats Amsterdam overleden. Ze is 94 jaar geworden.'Majoor' Bosshardt, die eigenlijk luitenant-kolonel was, verwierf landelijke bekendheid door haar werk op de Amsterdamse Wallen. Ze werd in 1934 officier van het Leger des Heils. In die functie werkte ze onder meer bij een kerkelijke gemeente en een kindertehuis. Na de oorlog, in 1948, kreeg ze de opdracht iets te doen voor de bewoners van de Amsterdamse rosse buurt. Dat zou uiteindelijk haar levenswerk worden.

Ze richtte een zogeheten Goodwillcentrum op, dat in de loop der jaren uitgroeide tot een supermarkt van dienstverlening. Daklozen, verslaafden, prostituees en andere hulpbehoevenden kunnen er tercht voor hulp.

''De dankbaarheid wint het van het verdriet'', reageerde Wim van der Harst, de landelijk leider van het Leger des Heils. ''Ze heeft enorm veel betekend voor duizenden mensen. Ik beschouw het als een eer om haar gekend te hebben. Als geen ander verwezenlijkte zij het ideaal van het Leger des Heils: anderen in woord en daad laten proeven van de liefde van Christus.''

''Haar onverbloemde en ogenschijnlijk eenvoudige uitspraken getuigden van grote wijsheid. Haar ongedwongen benadering van zowel de mensen aan de zelfkant van de maatschappij als hoogwaardigheidsbekleders duidden op een grote persoonlijkheid'', aldus Van der Harst.

'Majoor' Bosshardt wordt zaterdag begraven op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Het Leger des Heils heeft een digitaal condoleanceregister geopend: www.majoorbosshardt.nl. (ANP)

AT5 zendt maandagavond interviews met de majoor uit het archief uit. Om 22.00 en 0.00 uur kunt u kijken naar het programma 'Lastige vragen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden