Majesteits koepel zal vies blijven

Bruin en donker zal de koepel blijven.'Maar wel even nu eenmaalin tijden van bezuinigingen.' Foto Klaas Fopma Beeld
Bruin en donker zal de koepel blijven.'Maar wel even nu eenmaalin tijden van bezuinigingen.' Foto Klaas Fopma

DEN HAAG - Bij het 'blonderen' van het Paleis op de Dam wordt de koepel overgeslagen. Boven de dakgoot blijft de gevel vuil en donker. De oorzaak is een bezuiniging bij de Rijksgebouwendienst. Het voor de renovatie van de gevel benodigde budget van veertig miljoen euro is met zo'n zeven miljoen gekort. ''Er moest een keuze worden gemaakt,'' zegt een woordvoerder van de Rijksgebouwendienst.

Besloten werd voor het deel boven de dakgoot niet naar de esthetiek te kijken. Er wordt kortom alleen voor gezorgd dat het dak waterdicht is en dat geen onveilige situaties ontstaan door afbrokkelend voegwerk. Boven de dakgoot, ook in de koepel, wordt het steen niet gereinigd.

En dat terwijl het nu juist de bedoeling was de hele gevel 'lichter, blonder' te maken, waardoor de kleur weer in de buurt komt van kort na de bouw in de zeventiende eeuw. ''We hadden de gevel natuurlijk liever in één beeld gebracht,'' zegt de woordvoerder. De opknapbeurt moest de gevel immers juist egaler maken. ''Maar we leven in een tijd van bezuinigingen.''

Of de koepel en het dak straks lelijk afsteken bij de rest van het paleis durft de Rijksgebouwendienst niet te zeggen. Op dit moment wordt nog onderzocht hoe de gevel na reiniging zal worden bijgekleurd en hoeveel lichter die dan wordt.

De woordvoerder verwacht dat het verschil van een afstand wel te zien zal zijn, zeker voor wie het weet. ''Je gaat er altijd iets van merken,'' zegt directeur Esther Agricola van het gemeentelijk Bureau Monumenten en Archeologie. Maar ze berust: ''Het zijn zware tijden, financieel gezien. Het is heel erg vervelend, maar het is wat het is.''

Ze hoopt maar dat het er ooit nog van komt om het karwei af te maken. ''Iedereen wil het, iedereen vindt dit vervelend.'' Maar ze beseft ook dat het ideale moment nu verloren dreigt te gaan. ''Eén keer in de zoveel tijd wordt een enorme investering gedaan omsteigers neer te zetten. Dan hoop je natuurlijk dat je in één keer de hele boel kunt doen.'' (BART VAN ZOELEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden