Maison Descartes is in verval

Maison Descartes zit slecht in de verf. De wanden vertonen scheuren, het metselwerk vertoont slechte plekken en kozijnen moeten worden vervangen. Foto Peter Elenbaas Beeld
Maison Descartes zit slecht in de verf. De wanden vertonen scheuren, het metselwerk vertoont slechte plekken en kozijnen moeten worden vervangen. Foto Peter Elenbaas

AMSTERDAM - Het pand van Maison Descartes aan de Vijzelgracht - het oude Walenweeshuis, een zeventiende-eeuws monument - is door achterstallig onderhoud in verval.

Inspecteurs van de dienst Bouw- en Woningtoezicht van stadsdeel Centrum onderzoeken de zaak, nu Bond Heemschut daar in een brief aan de gemeente op heeft aangedrongen.

Het gebouw zit slecht in de verf. De wanden vertonen scheuren, het metselwerk vertoont slechte plekken en kozijnen moeten worden vervangen. Ook het interieur is in verval geraakt. De problemen zijn niet ontstaan door de werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn. De eigenaar, het Franse consulaat, heeft na overleg met een expert de fundering laten aanpassen en dat heeft succes gehad.

Het consulaat heeft nog geen plan ingediend voor de restauratie, die een aantal miljoenen euro's zal kosten. Het werk moet openbaar worden aanbesteed omdat de kosten hoger zijn dan 250.000 euro, maar niet Europees omdat daarvoor de ondergrens van 5,15 miljoen euro waarschijnlijk niet wordt gehaald.

Eerder heeft architect Marius Göbel, die ervaring heeft met dit soort herstelwerkzaamheden en betrokken was bij de aanpassing van de fundering, een plan gemaakt voor restauratie. De Fransen, die vanmorgen niet bereikbaar waren voor commentaar, zouden toch een Europese aanbesteding willen. Volgens Heemschut kan het pand echter geen uitstel meer verdragen. Uitstel leidt tot hogere kosten, aldus Heemschut. De organisatie wijst er op dat de Nederlandse restauratiebudgetten snel slinken.

Het Walenweeshuis was een opvanghuis voor slachtoffers van de anti-protestantse vervolgingen van Lodewijk de XIV. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden