Plus

Mahir Alkaya: 'Ik geloof dat echte verandering niet alleen uit Den Haag komt '

De Tweede Kamer is donderdag een Amsterdammer rijker. Ingenieur Mahir Alkaya uit Nieuw-West volgt in de SP-fractie Emile Roemer op. 'Ik heb mijn eerste schriftelijke vragen al klaarliggen.'

Mahir Alkaya wordt beëdigd door Kamervoorzitter Arib Beeld anp
Mahir Alkaya wordt beëdigd door Kamervoorzitter AribBeeld anp

Voor Mahir Alkaya (29) was het een grote verrassing: zo rond het moment dat partijleider Emile Roemer zijn vertrek bekendmaakte, kreeg hij een telefoontje: of Mahir - de nummer 16 op de lijst van de SP bij de Tweede Kamerverkiezingen - er rekening mee wilde houden dat hij, na oud-Kamerlid Eric Smaling, de volgende in lijn zou zijn voor Roemers vrijgekomen zetel. "Dat was héél spannend."

Toen duidelijk werd dat Smaling zijn beurt voorbij liet gaan, volgde toen een tweede telefoontje?
"Ja, en ik heb er geen seconde over getwijfeld. Vind het een enorme eer."

U moest vast uw ontslag indienen.
"Ik kreeg pas nog een envelop met de mededeling dat ik sinds 8 januari niet meer in dienst ben. Ik heb zes jaar gewerkt bij het ministerie van Economische Zaken, als beleidsmedewerker. Ik ben cum laude afgestudeerd op onderzoek dat ik bij Ahold heb gedaan en had daar ook een baan kunnen krijgen. Maar ik ben altijd al betrokken geweest bij de publieke zaak, daarom heb ik me na mijn studie aangemeld als rijkstrainee."

Moet u door de afdrachtregeling van de SP financieel een stap terug doen?
"Dat valt best mee. Toen ik de hoogte van de schadeloosstelling voor Kamerleden zag (7813,14 euro bruto per maand, red.), schrok ik wel. Daar is ruimte voor versobering. Ik krijg van de SP ongeveer een modaal salaris en daar ben ik heel blij mee."

U bent sinds 2010 partijlid. Waarom heeft u voor de SP gekozen?
"Ik studeerde in Delft - ik heb daar een bachelor industrieel ontwerp en een master innovatiemanagement gedaan - en het was het hoogtepunt van de economische crisis. Het stoorde me dat wij die crisis niet hadden veroorzaakt, maar er wel de rekening voor kregen. Als ik vijf keer op een plein stond bij een demonstratie, zag ik daar vijf keer ook de SP. Het activisme zit in de haarvaten van de partij. Ik geloof niet dat je alleen in Den Haag voor echte verandering kunt zorgen."

Dan past u naadloos in de SP zoals de nieuwe partijleider Lilian Marijnissen en partijvoorzitter Ron Meyer die voor ogen hebben.
"Het is een hecht, jong en activistisch team. Ik ga in dat team economische zaken en handel doen. En onderwerpen die mij als ingenieur aanspreken, zoals technologische ontwikkelingen. Ik heb volgende week al een rondetafelgesprek over bitcoins en andere cryptovaluta en heb mijn eerste schriftelijke vragen al klaarliggen - over hoe Nederland een sleutelrol speelt in de wereldwijde claimcultuur."

Op de website van de SP schrijft u dat u uw grootvader, die als eerste van uw familie naar Nederland kwam, dankbaar bent.
"Hij kwam uit Turkije en hij ging hier in de scheepsbouw werken. Ik ben geboren en getogen in Amsterdam. Mijn hele familie woont er en al mijn vrienden. Ik blijf ook in Nieuw-West wonen hoor, het is een prachtig stadsdeel."

U zat in de bestuurscommissie van Amsterdam-Nieuw-West. Had u niet liever in de stad politiek actief willen blijven?
"Ik zet me het liefst in waar ik nuttig ben. Met mijn opleiding en de ervaring die ik heb opgedaan op het ministerie leek de Tweede Kamer me wel wat. Dus ik zei: Nou jongens, ik heb er wel zin in. Het is voor mij wel een verrassing dat ik zo hoog op de lijst ben gekomen. Ik neem mijn vader, moeder, zusje en ook een neefje en nichtje mee naar mijn beëdiging in de Tweede Kamer. Mijn jonge familieleden een beetje inspireren, hoe fijn is dat?"

Lees ook: Lilian Marijnissen: 'Hou op met doen alsof de SP Noord-Korea is'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden