PlusFilmrecensie

Magie, zwarte humor en romantiek in horrorfabel November

November is een zeer opmerkelijke film, eerder 'arthouse fantasy' dan horror, die naast prachtige beelden ook veel gortdroge grappen bevat.

Mike Peek
Een fascinerende wereld is het, ­geschoten in weergaloos zwart-wit. Beeld -
Een fascinerende wereld is het, ­geschoten in weergaloos zwart-wit.Beeld -

November is nog geen vijf minuten onderweg of er vliegt al een koe door de lucht. Welkom in het Estland uit de middeleeuwse volksvertellingen, een plek waar magie, zwarte humor en romantiek de belangrijkste ingrediënten van het leven zijn.

Wie bijvoorbeeld huishoudelijke hulp nodig heeft, kijkt de duivel lief aan en cre­eert zijn eigen kratt, een soort robot avant la lettre bestaande uit bezems, botten of wat je dan ook hebt liggen. Ze doen alles voor je, zoals een eigenwijze koe naar huis vervoeren, maar houd ze wel bezig. Verveelde kratts vermoorden soms hun baasje.

Een fascinerende wereld is het, ­geschoten in weergaloos zwart-wit, vol zilveren landschappen, oude boerderijen en filosofisch ingestelde sneeuwpoppen. Met Allerzielen ­komen de doden op bezoek om even bij te kletsen of te laten weten hoe het bevalt in het hiernamaals ('ik mag niet klagen').

November, gebaseerd op de gelijknamige roman van Andrus Kivirähk, is een zeer opmerkelijke film, eerder 'arthouse fantasy' dan horror, die naast prachtige beelden ook veel gortdroge grappen bevat.

Diepere gedachten over wat een ziel precies is komen minder goed uit de verf. Datzelfde geldt voor de cynische personages en de muffe plot. Die draait om Liina en Hans, twee jonge mensen die voor elkaar ­geschapen zijn. Hun geluk wordt echter gedwarsboomd door Liina's vader, die haar al aan een van zijn vrienden heeft beloofd, en door Hans' seksuele verlangen naar een Duitse barones.

Weinig meer dan een soap. Dit rariteitenkabinet is bijzonder genoeg om te blijven boeien, maar krijgt pas in het laatste half uur ook emotioneel enig gewicht.

November
Regie Rainer Sarnet
Met Rea Lest, Jörgen Liik, Arvo Kukumägi
Te zien in Eye, Lab111, Rialto

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden