Mag religieus onderwijs subsidie krijgen?

Lerares op het Islamitisch College Amsterdam. Foto ANP Beeld
Lerares op het Islamitisch College Amsterdam. Foto ANP

De waarschijnlijke sluiting van het Islamitisch College Amsterdam (ICA) was voor ons aanleiding om woensdag in de poll te vragen of de moslimgemeenschap in Amsterdam recht heeft op islamitisch voortgezet onderwijs.

De uitslag was bijzonder uitgesproken. Van de ruim 2600 stemmen was maar liefst 80% tegen islamitisch onderwijs in Amsterdam. Dat was veel meer dan we vooraf verwacht hadden. Want als de moslims geen speciaal onderwijs mogen, mogen de christenen of joden dat dan wel?

In Nederland kunnen alle scholen subsidie krijgen zolang ze aan bepaalde eisen van het ministerie voldoen. Het ICA voldoet niet aan die eisen wat resulteerde in het besluit van de staatssecretaris van Onderwijs om de subsidie te stoppen. Dat besluit had niets te maken met de religieuze grondslag van de school.

Toch blijkt de sluiting van het ICA veel reacties op te roepen van mensen die vinden dat de school dicht moet vanwege de islamitische grondslag. Vandaar onze poll van vandaag om te peilen hoe jullie Amsterdammers in zijn algemeenheid denken over religieus onderwijs.

Vinden jullie dat alle scholen met religieuze grondslag geen subsidie meer mogen ontvangen? Moet alleen islamitisch onderwijs niet meer gesubsidieerd worden? Of moet religieus onderwijs voor iedereen toegankelijk blijven en dus het recht op subsidie houden?

Laat ons weten wat je vindt en waarom!

null Beeld
Hierbij de uitslag van de poll die inmiddels gesloten is. Beeld
Hierbij de uitslag van de poll die inmiddels gesloten is.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden