Mag de Oude Kerk een modieus kunstpaleis worden?

De gemeente zit vandaag rond de tafel met een aantal organisaties om te praten over de toekomst van de Oude Kerk. De vraag is of het oudste monument van Amsterdam een modieus kunstpaleis mag worden.

null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

De beheerder, de stichting Oude Kerk, is daar voorstander van, maar ligt overhoop met een aantal monumentenbeschermers. Directeur Jacqueline Grandjean erkent dat de gemoederen hoog zijn opgelopen. Ze hoopt tot een dialoog te komen.

Zo vindt architectuurhistoricus Marleen Slooff, voormalig hoofd monumenten van het gemeentelijke Bureau Monumenten en Archeologie, dat het beoogde centrum voor hedendaagse kunst niet aansluit bij de 'kernwaarden van de kerk' en een kleine kunstelite bedient.

Slooff zegt dat het bestuur authentieke elementen wil vernielen. Zo wil het veranderingen aan de kerkbanken, die in een opstelling staan die sinds de zeventiende eeuw niet is gewijzigd. De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) heeft nog een beroepsprocedure lopen tegen de door het stadsdeel afgegeven vergunning voor modernisering van de toreningang.

Spanningsveld
Overmorgen treffen ze elkaar bij de voorzieningenrechter. Het initiatief voor de bijeenkomst komt van het projectmangementbureau van de gemeente. Aan het woord komen politici, ambtenaren, architecten, historici, hoogleraren en buurtactivisten. De ideeën van de stichting werden een tijd geleden vastgelegd in een masterplan. Dat leidde direct tot kritiek uit verschillende hoeken, maar volgens de tegenstanders van het bestuur worden delen ervan toch doorgedrukt.

Het masterplan schetst 'een spanningsveld' tussen het gebouw en de hedendaagse kunst. Volgens Geert Mak, ook één van de critici, is dat een interessante gedachte, maar niet bij de Oude Kerk. Hij wijst erop dat de Oude Kerk naast het Paleis op de Dam en de Portugese Synagoge tot de belangrijkste monumenten van Amsterdam behoort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden