Plus

Mag de omstreden imam Fawaz Jneid preken in Amsterdam?

De omstreden salafistische prediker Fawaz Jneid heeft zijn werkgebied verplaatst van Den Haag naar Amsterdam. De gemeente onderzoekt of maatregelen nodig zijn.

Omstreden imam Fawaz Jneid tijdens een zitting over het gebiedsverbod dat toenmalig minister van Veiligheid en Justitie hem oplegde voor de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal. Beeld anp

Fawaz Jneid (53) leidde vrijdag de preek in de El Tawheed Moskee in West, die al jaren omstreden is vanwege zijn fundamentalistische koers.

Een filmpje van de preek is te zien op de Facebookpagina van Jneid. Volgens volgers beklaagt de imam zich er vooral over dat moslims 'overal worden aangevallen'.

Jneid wordt door de veiligheidsdiensten en het ministerie van Justitie en Veiligheid gezien als een gevaar voor de Nederlandse samenleving.

Afgelopen zomer legde de toenmalige minister van Justitie Stef Blok hem een gebiedsverbod op voor de Schilderswijk en Transvaal in Den Haag, omdat 'het verspreiden van de jihadistische boodschap van de imam het plegen van terrorisme kan bevorderen'.

Oppositie vraagt om actie
Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam zegt dat burgemeester Jozias van Aartsen niet op de hoogte was van de komst van Jneid.

Inmiddels is er wel contact geweest met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, het Openbaar Ministerie en de politie, en wordt de preek bestudeerd.

Maandag was de Amsterdamse VVD er snel bij om actie te eisen van Van Aartsen, gevolgd door Forum voor Democratie en de Partij van de Ouderen.

De woordvoerder van Van Aartsen zegt dat wordt bekeken of er maatregelen kunnen en moeten worden genomen tegen de prediker en de El Tawheed Moskee.

Vraag is daarbij onder meer of de komst van Jneid eenmalig was. "Alle opties staan open," aldus de woordvoerder, inclusief een gebiedsverbod voor Amsterdam. Tegen het gebiedsverbod in Den Haag loopt overigens nog een hoger beroep. De Raad van State doet woensdag uitspraak in die zaak.

Triomfantelijke reacties
Op de website van Fawaz Jneid wordt zijn komst naar Amsterdam gevierd als een overwinning.

'Heeft Sjeich Fawaz deze preek vandaag gegeven? Dan krijgen die viezeriken in de politiek, een hartaanval haha.'

En: 'Mooizooo. Niks mond laten snoeren door die dictators. Moge Allah hem behouden voor de Ummah.'

Of: 'We moeten naar de volgende stap, als God het wil, indien mogelijk.'

De reacties passen bij de toon die conservatieve moslimorganisaties aansloegen in een brief naar aanleiding van Jneids gebiedsverbod in Den Haag. Daarin spreken zij over 'een heksenjacht van de staat op iedereen die een andere mening heeft dan de publieke opinie'.

'De Nederlandse moslim zal niet langer stilzwijgend toekijken hoe zijn of haar religie gedemoniseerd wordt. Alle mogelijke, toegestane middelen zullen worden ingezet om een tegengeluid te bieden.'

Een van de ondertekenaars van de brief was de El Tawheed Moskee.

Telkens in opspraak

De El Tawheed Moskee in De Baarsjes, opgericht in 1986 als instituut voor lessen in godsdienst en Arabisch, is vaak in opspraak geweest.

In 2002 was op heimelijk gemaakte beelden te zien hoe de voorganger Allah smeekte 'af te rekenen met de vijanden van het geloof'. Letterlijk: "Maak hun leven tot een ondraaglijke hel."

Twee jaar later dook in de moskee het boek De Weg van de Moslim op, waarin wordt gesteld dat homo's van een hoog gebouw moeten worden gegooid, met het hoofd naar beneden.

Later dat jaar bleek dat de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed Bouyeri, een regelmatig bezoeker van de moskee was geweest.

In januari 2008 laaide de kritiek op de moskee weer hevig op toen ex-commissaris van de Amsterdamse politie Peter Slort stelde: "Ze vertelden mij: uiteindelijk is ons ideaal een islamitische maatschappij, ook in Nederland."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden