'Maffiapraktijken' bij 'ons' in de PC

Twee weken geleden probeerde Nissan bij de politie aangifte te doen van afpersing tegen De Vos c.s. Foto ANP Beeld
Twee weken geleden probeerde Nissan bij de politie aangifte te doen van afpersing tegen De Vos c.s. Foto ANP

AMSTERDAM - Sabah Nissan en advocatenkantoor Pim de Vos & Partners zijn in de chique P.C. Hooftstraat in Amsterdam buren, maar niet van harte. Nissan beschuldigt De Vos van afpersing.

Eind jaren zeventig vluchtte Sabah Nissan met zijn ouders en zijn broer - Joodse Irakezen - van Bagdad naar Nederland. Joden vormden een minderheid in Irak en werden onder het regime van Saddam Hoessein beschouwd als potentiële Israëlische spionnen.

Aangekomen in Amsterdam werd het gezin door het Joods Maatschappelijk Werk eerst een half jaar ondergebracht in het Museum Hotel, aan het begin van de P.C. Hooftstraat. "Toen wist ik al: op een dag is dit hotel van mij," zegt Sabah Nissan. "Voor ons is dit natuurlijk altijd een speciale plek gebleven."

De afgelopen decennia was Nissan zakelijk vooral actief op het Damrak, waar hij het gewezen 'blootcafé' Teasers exploiteert; de formule is op aandrang van de gemeente Amsterdam inmiddels aanzienlijk gekuist.

In 2005 was het eindelijk zo ver: gefinancierd door de ING kocht Nissan het Museum Hotel (P.C. Hooftstraat 2-14) voor een kleine vijftien miljoen euro.

Het markante pand op de hoek met de Stadhouderskade was onder de vorige eigenaar verworden tot een bouwval, aldus Nissan. "Er was een aantal andere kandidaat-kopers, maar die wilden het allemaal slopen. Ik niet. Ik wilde het restaureren, een nieuwe fundering laten aanbrengen, en er nog eens twee verdiepingen op zetten."

Die verbouwing werd de afgelopen jaren uitgevoerd, en alle partijen zijn het er over eens dat het statige resultaat er mag zijn. Het hotel telt nu 190 kamers; het vastgoed is nog steeds eigendom van Nissan, het hotel wordt geëxploiteerd door European Hotel Management.

In maart vorig jaar, nadat Nissan bij de gemeente een bouwvergunning had aangevraagd en zijn bouwplannen ter visie waren gelegd, kreeg hij een telefoontje van de buren: van advocatenkantoor De Vos & Partners (P.C. Hooftstraat 5-11). "Ze klaagden niet, zeiden ze, maar ze wilden eens praten. Nou, prima." In een daarop volgend onderhoud kwam de aap uit de mouw: Pim de Vos & Partners wilden geld zien. Veel geld.

Pim de Vos wordt wel een 'entertainmentadvocaat' genoemd: hij staat graag BN'ers bij en verschijnt geregeld als deskundige op televisie. Daarnaast is hij actief als mental coach; Bram Moszkowicz noemt hem de 'Pipo de Clown van de advocatuur'.

Anderhalf jaar geleden publiceerde De Vos onder de titel Advocaat of maffiamaat? een boekje over ethiek, waarin hij de aanval opende op confrères die zich als 'loopjongens' van de zware misdaad laten gebruiken: "Alleen al het idee dat ik geld zou moeten aannemen van een cliënt die dat geld van iemand als Willem Endstra heeft afgeperst."?Daarmee doelde De Vos uiteraard op Willem Holleeder, tot hij begin 2006 werd gearresteerd een vertrouwde verschijning in de PC. Voor de cover van zijn boek liet De Vos zich zelfs fotograferen in Holleeder-pose, op de scooter.

Sabah Nissan: "Maar ze persen zelf ook af. In dat gesprek zeiden ze dat hun pand door mijn verbouwing veel minder waard werd. Onzin, heb ik toen gezegd: jullie pand wordt alleen maar meer waard doordat ik het hotel van de fundering tot de nok heb laten restaureren. Twee ton wilden ze hebben, anders dienden ze een bezwaarschrift in tegen mijn bouwvergunning."

Zo'n bezwaarschrift zou een vertraging opleveren van minimaal drie maanden, aldus Nissan. "Dan was ik in grote problemen gekomen, ook met banken, en dan zou het me echt tonnen hebben gekost, veel meer in elk geval. Ik had eigenlijk dus geen keus, en van die situatie hebben ze misbruik gemaakt, hoewel de gemeente me al had laten weten dat ik die vergunning - bezwaarschriften of niet - uiteindelijk toch wel zou krijgen. Maffiapraktijken noem ik dat."

De Vos & Partners gingen er ten slotte mee akkoord dat Nissan een ton zou betalen, in vier tranches, te beginnen in april 2010. Daartoe tekende Nissan een overeenkomst. "Twee ton had ik echt niet, maar het blijft een afpersingsverhaal. Het zijn gewoon boeven, ik zou m'n buurman zoiets nooit aandoen. Als je een beetje ballen hebt, verdien je ook je eigen geld. Toen heb ik maar getekend, maar nu denk ik: ik laat het er niet bij zitten. Ik kan er niet mee leven."

Twee weken geleden probeerde Nissan bij de politie aangifte te doen van afpersing tegen De Vos c.s. "Daar zeiden ze dat ik maar een civiele procedure tegen ze moet beginnen, maar daar heb ik geen zin in. Ik ga niet in m'n eentje procederen tegen een compleet advocatenkantoor, dan kost me dat nog een paar ton. Wat ik wel ga doen weet ik nog niet."

Pim de Vos spreekt tegen dat sprake is geweest van afpersing. "Ik vind dat Nissan er met een koopje van af is gekomen." Volgens Joris Lensink, die namens De Vos de onderhandelingen met Nissan heeft gevoerd, heeft het advocatenkantoor grote schade geleden als gevolg van de restauratie van het hotel. Scheuren in de gevel? Nee. Verzakkingen? Nee. Sterker: "Nissan heeft het hotel verfraaid, dat is zonder meer waar."

Op de bovenste verdieping van het advocatenkantoor vertoeven echter notarissen en fiscalisten. "Die hadden altijd vrij uitzicht over de stad richting Leidseplein. Dat is nu weg. Nu kijken ze op het hotel." Daarnaast heeft de verbouwing volgens Lensink 'ongelooflijk veel overlast' veroorzaakt. "Er is enorm gebouwd. Onze mensen konden zich daardoor niet concentreren, en gingen vaak maar thuis zitten werken. Dat heeft ons honderden en honderden uren gekost." (BART MIDDELBURG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden