Maffiaorganisatie 'Ndrangheta vooral in Amsterdam actief

De Italiaanse maffiaorganisatie 'Ndrangheta heeft 'tientallen tot honderd' leden in Nederland. Zij zijn vooral actief in Amsterdam en omgeving.

Het Parool
Aanhouding van leden van de Italiaanse maffiaorganisatie 'Ndrangheta vorig jaar december in Italië. © AFP Beeld
Aanhouding van leden van de Italiaanse maffiaorganisatie 'Ndrangheta vorig jaar december in Italië. © AFP

De 'Ndranghetisti, afkomstig uit de punt van de laars van Italië, houden zich voornamelijk bezig met handel en smokkel van verdovende middelen, voornamelijk cocaïne en synthetische drugs.

Dit staat in het rapport De 'Ndrangheta in Nederland van de Dienst Nationale Recherche van het Korps Landelijke Politiediensten.

De 'Ndranghetisti werken volgens het rapport samen met Nederlandse criminelen. Zo zou de veroordeelde drugshandelaar Greg R. banden met de Italianen hebben.

Vooral in drugs
De 'Ndrangheta, afkomstig uit Calabrië, in het zuiden van Italië, geldt met meer dan vijfduizend leden als de grootste criminele organisatie van Europa. Het is een schatting, want veel is onbekend over deze criminele organisatie.

Vorig jaar kwam in het nieuws dat 'ndranghetisti een vestiging van het Nederlandse bedrijf TNT in Milaan zouden hebben overgenomen. Ook een beveiligingsbedrijf dat door TNT werd ingehuurd om de zaak te onderzoeken, zou banden met de 'Ndrangheta hebben.

De politie Haaglanden ontsloeg in 2010 een 38-jarige aspirant-agente. De vrouw bleek in de jaren negentig in Portugal te zijn aangehouden met enkele leden van een 'Ndranghetafamilie in verband met verdovende middelen. Zij had een kind van één van deze familieleden.

Aanhoudingen
Vanaf 2005 zijn tien prominente leden van de 'Ndrangheta in Nederland aangehouden op basis van Italiaanse rechtshulpverzoeken. In 2007 werden in restaurant Da Bruno in Duisburg zes leden van een rivaliserende bende geliquideerd. De daders zouden naar Nederland zijn gevlucht.

De 'Ndrangheta onderneemt verschillende soorten criminele activiteiten in Nederland, voornamelijk op het gebied van handel en smokkel van verdovende middelen en dan met name cocaïne en synthetische drugs, concluderen de rapporteurs. Zij neemt deze af van Zuid-Amerikaanse (cocaïne), Turkse (heroïne) en Nederlandse (synthetische drugs) criminelen en is zelf verantwoordelijk voor de doorvoer naar Italië en andere landen, waaronder Duitsland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden