Schuim

Maestra heeft goede papieren, en niet alleen door die geile rode cover

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de boekpresentatie van Maestra.

Schrijfster Heleen van Royen nam het eerste exemplaar van Maestra van L.S. (Lisa) Hilton in ontvangst. Halina Reijn (vlnr) las een stukje voor. Beeld Hans van der Beek
Schrijfster Heleen van Royen nam het eerste exemplaar van Maestra van L.S. (Lisa) Hilton in ontvangst. Halina Reijn (vlnr) las een stukje voor.Beeld Hans van der Beek

Zo doe je dat dus, een boekpresentatie. Je regelt de Hermitage, een stroom oesters en Nederlandse bestsellerauteurs (vrouw), en hier en daar plaats je een dienblad vol aardbeien.

Maestra van L.S. Hilton wordt 'de meest zinderende thriller die je dit jaar zult lezen'. Nu zijn er daar wel meer van, de boekenwereld wordt overspoeld met dé aanstaande sensaties van het jaar, maar Maestra heeft goede papieren, en niet alleen door die geile rode cover.

Het boek is nu al in veertig landen vertaald en onlangs in Engeland zijn er al meteen honderdduizend gedrukt. Volgend jaar komt de bioscoopfilm eraan. Het boek is deel 1 van een trilogie.
Goede naam ook, L.S. Hilton. De overtreffende trap van Peter R. de Vries. L.S. is een vrouw overigens. Thuis heet ze gewoon Lisa.

Hilton is een vrouw met een verhaal. Historica, Oxford, ze woonde in New, York, Italië en Frankrijk en schreef al vele kunsthistorische boeken, heel serieus allemaal. (Ik laat me dit ook maar influisteren door een bijzonder enthousiaste pr-man van uitgeverij House of Books.)
En deze chique tante stapt nu over naar de thriller en gaat schrijven over seks en bloed, en beiden in overvloed.

Bert van der Veer, ook aan de cocktail, heeft het boek al gelezen. "Het is een avonturenroman. Geen thriller, geen erotisch meesterwerk. Met nodeloos geweld en opgefokte seks."
Daar willen Judith Osborn en Beertje van Beers meer van weten. "Hoe ziet dat eruit, Bert? Opgefokte seks?"
Van der Veer gaat ergens anders staan.

De presentatie gaat beginnen, het woord is aan uitgever Tomás Kruijer. Hij spreekt over de kick-off van Hiltons droom: "Beaches turning red with the cover of your book."
Als 'tipje van de sluier' gaat Halina Reijn een stukje voorlezen. Kruijer: "Een groot actrice en zelf ook een begenadigd schrijver."

"O, dankjewel," zegt Reijn. Ze is zelf ook verbaasd.
Reijn leest over scherpe naaldhakken die over parket klikken en de gouden schittering van manchetknopen en een hoofd dat op de kussens viel met de extatische beweging van een junk die zich overgeeft aan zijn roes.
En ook: " 'Na rood fruit smaakt een kut zo lekker,' merkte mijn metgezel op."

Daarna spreekt Heleen van Royen de auteur toe en memoreert een fragment waarin een man aan hoofdpersoon Judith vertelt dat ze naar oesters ruikt. En daarna een vinger in haar kont steekt.
Judith likt aan de vinger en moet het beamen. 'Ik proefde de zee binnenin me.'

Ah, zo'n boek. Die stranden gaan rood kleuren, daar kan geen moedertjelief wat aan doen.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat boekpresentatie Maestra van L.S. Hilton
Waar Hermitage, Amstel
Wie L.S. Hilton, Tomás Kruijer, Heleen van Royen, Halina Reijn, Susan Smit, Daphne Deckers, Pauline Huizinga
Wanneer vrijdag 22 april, 17.30 uur tot 20.00 uur
Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans glimlachte wellustig en zijn hartslag was traag en diep

Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Hans van der BeekBeeld Linda Stulic
PR-manager Jochem Bouwens (l) en uitgever Tomás Kruijer, beiden van The House of Books en zeer tevreden. Beeld Hans van der Beek
PR-manager Jochem Bouwens (l) en uitgever Tomás Kruijer, beiden van The House of Books en zeer tevreden.Beeld Hans van der Beek
De schrijfsters Patricia Snel en Susan Smit, en de schrijvende actrice Inge Ipenburg (vlnr). Beeld Hans van der Beek
De schrijfsters Patricia Snel en Susan Smit, en de schrijvende actrice Inge Ipenburg (vlnr).Beeld Hans van der Beek
Ruby Burger (het peetzusje van Kim), model Kim Feenstra en talkshowkanon Sylvana Simons (vlnr). Beeld Hans van der Beek
Ruby Burger (het peetzusje van Kim), model Kim Feenstra en talkshowkanon Sylvana Simons (vlnr).Beeld Hans van der Beek
Columnist Beertje van Beers, programmamaker Bert van der Veer en ontwerpster Judith Osborn (vlnr). Osborn:
Columnist Beertje van Beers, programmamaker Bert van der Veer en ontwerpster Judith Osborn (vlnr). Osborn: "Beertje en ik gaan ook een boek schrijven." Doen!Beeld Hans van der Beek
Marija Djulabic (Models at work, l):
Marija Djulabic (Models at work, l): "Interessant. Ik heb nog nooit zo'n soort boek gelezen." Joëlle Tabak (Brown & Blue, m): "Het begin was een beetje shocking, maar wel leuk." Ook met Meike Wensink (Overamstel, r).Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden