Maelwael in Rijks biedt 'beste uit middeleeuwen'

Met de expositie over Johan Maelwael biedt het Rijksmuseum bezoekers het beste dat rond 1400 door kunstenaars in Nederland en Frankrijk werd gemaakt.

ANP
Het Louvre leent bij hoge uitzondering Maelwaels La Grande Pieta uit aan het Rijksmuseum. Beeld -
Het Louvre leent bij hoge uitzondering Maelwaels La Grande Pieta uit aan het Rijksmuseum.Beeld -

Dat zegt conservator Pieter Roelofs over de tentoonstelling die vrijdag opent. "De kans dit nog eens bijeen te zien is nihil."

Topstuk van de expositie, die tot en met 7 januari is te zien, is zijn beroemdste werk: de Grote Ronde Pièta. Dit is door Musée du Louvre in Parijs bij hoge uitzondering uitgeleend. Volgens het museum is slechts een klein aantal van zijn schilderijen bewaard gebleven.

Maelwael (1370-1415) was ruim zeshonderd jaar geleden zeer succesvol als schilder van de machtige hertogen aan het Bourgondische hof. Hij begon aan het Gelderse hof in Nijmegen en vertrok later naar Frankrijk, waar hij zich ontwikkelde tot een van de succesvolste en best betaalde meesters in West-Europa.

In zijn werk neigt volgens Roelofs alles naar perfectie; "De levendige stijl, de verfijnde techniek en de kostbare materialen''. Maelwael beschilderde onder meer wimpels, banieren en militaire uitrustingen, ontwierp patronen voor stoffen, vervaardigde grote religieuze schilderingen en voorzag beelden van goud en kleur.

Volgens het Rijksmuseum is het de eerste keer dat het werk van Maelwael in samenhang is te zien met schilderijen, handschriften, edelsmeedwerk en beelden van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars en hun Franse tijdgenoten uit de periode van de zogenaamde internationale gotiek.

Lees ook: Rijks zet Frans-Nederlands menu op tafel bij Maelwael expo

undefined

Johan Maelwael, Henry Bellechose, Madonna met kind, engelen en vlinders, Dijon, c. 1415, Berlijn, Gema¿ldegalerie Beeld -
Johan Maelwael, Henry Bellechose, Madonna met kind, engelen en vlinders, Dijon, c. 1415, Berlijn, Gema¿ldegalerieBeeld -
Tentoonstelling Maelwael in het Rijksmuseum Beeld Olivier Middendorp
Tentoonstelling Maelwael in het RijksmuseumBeeld Olivier Middendorp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden