Mae Somjai

Thais afhalen voor de buurt

Het interieur heeft veel weg van een snackbar, en Mae Somjai is ook geen zaak om lang te tafelen. Dit kun je niet echt een restaurant noemen, of zelfs maar een eethuis.

In 2007 besprak ik een merkwaardige zaak in de Koningsstraat, Petit Fouchon: een hoge ruimte op een hoek met veel glas, een diepe, deels onzichtbare keuken, wat vitrines, wat planken met spulletjes en enkele tafels. Het leek op een snackbar annex avondwinkel, maar dan wel een wat geïmproviseerde. Kenmerkend was dat ze een paar Thaise gerechten hadden en dat er een connectie leek te zijn met de Thaise winkel aan de overkant.

De zaak heet nu Mae Somjai en uiterlijk is er niet veel veranderd. Wel is er nu een echte kaart met drieëndertig genummerde gerechten, allemaal Thais. Ook de bediening is Thais - ons wordt verteld dat het bedienende meisje zelfs nog maar een paar dagen in Nederland is. De communicatie loopt niet helemaal vlekkeloos. Achter, in de keuken, staat naar we weten een oudere Thaise dame, die we niet zien, maar des te beter horen, want ze houdt niet op met schreeuwen in het Thais. Dan loopt er nog een middelbare heer rond die nu en dan probleempjes gladstrijkt.

We zijn aangeschoven aan één van de twee lange tafels en zo zitten we met zes voornamelijk Thaise meiden te eten. Later komt er nog een heer die plaatsneemt op een kruk aan de korte balie, waarachter de keuken verstopt is. En er komen wat afhalers langs.

We bestellen twee voorgerechten, twee soepen en twee hoofdgerechten. Eerst komt er een soep. Wat later een tweede en terwijl we daarmee bezig zijn (het zijn mooi volle kommen) arriveren de voorgerechtjes al. Zo gaat dat in het Oosten: de kok kookt alles één voor één en wat klaar is, wordt meteen opgediend.

De Tom Yam Kai, de kippensoep met citroen (€6,50), is niet alleen bijzonder goed gevuld met onder andere kip en gepelde (!) champignons, maar lekker pittig; ze vragen zelfs nog of we het pittig willen en dat krijgen we, maar niet overdreven.

De Tom Khaa Koeng is garnalensoep met kokosmelk en citroen: ook goed, hoewel wat aan de zoete kant (€7,50). De garnalen zijn mals.

Dat laatste vermeld ik vooral omdat één van de voorgerechtjes Koeng Hom Phaa is, omschreven als gefrituurd bladerdeeg gevuld met garnalen (€8,50). Deze garnalen hebben een bedenkelijke structuur: hard en taai, alsof ze sinds ons vorige bezoek op ons hebben liggen wachten.

Eigenlijk willen we de viskoekjes bestellen, want daar kun je veel uit afleiden, maar die zijn er niet. Wat wel komt, zijn drie Thaise loempia's, goed gebakken en redelijk van smaak; de saus erbij (dezelfde kwam bij de garnalen) is erg industrieel.

Ook de hoofdgerechten - als je daar van kunt spreken - komen individueel. We verheugen ons op de groene curry, die je kunt kiezen met kip, varken, rund of garnalen. We nemen kip (€11): een goede curry, niet al te heet, maar er staan op tafel voldoende condimenten om de smaak bij te sturen.

Over het andere hoofdgerecht ontstaat wat geharrewar. Als we de Plaa Rhaa Prik (gebakken Thaise vis met chilipepers, €17,50) bestellen, wordt ons een tilapia, een hele vis, in het vooruitzicht gesteld. Daarna horen we dat er geen tilapia is, en dat die vervangen wordt door zeebaars, en - als we het daarmee eens zijn - filet. Even later wordt verteld dat het toch tilapia wordt. Een hele vis, hard gebakken, met een donkere saus die niet zo heet is als we ons voorstelden bij de vermelding van chilipepers. Maar niet slecht, daar gaat het om.

We laten er ook nog een Som Tam, een pikante salade van papaja bij komen, een grote compacte bak voor €13,50.

Spa komt in een blikje (€2) en er is geen alcoholvergunning. Mae Somjai is niet echt een zaak waarvoor je de hele stad wil doorkruisen om er te eten. Eerder een buurtzaakje.

Laten we afspreken dat we dit niet een restaurant noemen of zelfs maar een eethuis, maar wel een redelijke afhaalzaak.

7+

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden