Update

Madoff treft Fortis en beleggers

Gedupeerde beleggers komen bijeen in de hal van het kantoor van Bernard Madoff. Foto AP/Diane Bondareff

AMSTERDAM - Zeker tweehonderd Nederlanders hebben geld verloren door investeringen bij het fraudefonds van de Amerikaanse beursgoeroe Bernard Madoff. Daarnaast worden Fortis, ABN Amro, Kas Bank en SNS Reaal door de fraude getroffen, Fortis voor maximaal een miljard euro.

De vermogende Nederlanders hebben hun geld via financieel adviseur Bos & Partners uit Doorn bij Madoff ondergebracht. Het bedrijf zwijgt over de omvang.

Waarschijnlijk zijn meer Nederlandse particulieren slachtoffer. Behalve Bos & Partners bood ook het Zwitserse fonds Audriga hier beleggingen bij Madoff aan. Dat fonds wordt in Nederland vertegenwoordigd door Michael Kraland, bekend van zijn columns op internetsite IEX en in Het Financieele Dagblad.

Het grootste slachtoffer van de fraude, het Amerikaanse fonds Fairfield Sentry, had tussen 2000 en 2007 een vertegenwoordiger in Nederland. Fairfield belegde exclusief bij Madoff, voor een totaalbedrag van 7,5 miljard dollar.

Fortis Nederland maakte gisteravond bekend dat het voor maximaal een miljard euro risico loopt. De bank heeft niet rechtstreeks geld gestoken in Madoffs fonds, maar heeft leningen verstrekt aan investeringsfondsen die die vervolgens aan Madoff hebben overgedragen.

Fortis zal de fondsen aan de afspraken houden en het geld proberen terug te halen. Maar als de investeerders failliet gaan, moet Fortis het geld afschrijven.

VVD-Kamerlid Frans Weekers vindt dat minister Wouter Bos van Financiën bij de overname van Fortis beter onderzoek had moeten doen naar dit soort risicovolle leningen. De SP zal Bos om opheldering vragen; de partij wil weten hoe het kan dat Fortis hiervan niet eerder op de hoogte was.

Ook ABN Amro leende geld aan andere investeerders voor beleggingen bij Madoff. Om hoeveel het gaat, is niet duidelijk; het bedrag maakt deel uit van de zeshonderd miljoen euro die mede-eigenaar Royal Bank of Scotland heeft verloren.

SNS Reaal loopt risico met een 'verwaarloosbaar' bedrag, Kas Bank met negen miljoen. ING zoekt nog naar mogelijke risico's. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.