Review

Made in Dagenham ***

Still uit de film Beeld
Still uit de film

Regie: Nigel Cole
Met: Sally Hawkins, Bob Hoskins

Dat was nog eens een gezellige tijd: Made in Dagenham maakt van de legendarische vrouwenstaking in 1968 in de Engelse Fordfabriek een fijne, sexy jarenzestighappening.

De maat is vol, vinden de 187 vrouwen die hun brood verdienen met het in elkaar naaien van bekleding van autostoelen. Als hun eis dat vrouwen evenveel moeten verdienen als mannen van tafel wordt geveegd, gaan zij in staking.

Werkende vrouwen die voor hun rechten opkomen: het zorgde ruim vier decennia geleden in Engeland voor een schok. Niet alleen het Fordmanagement was not amused, ook de vakbond, een mannenbolwerk, vond het niets: werkende vrouwen oké, maar de mannenstrijd had voorrang. De vrouwen zetten door en na drie weken staking konden zij de buit binnen halen.

Het succesverhaal is een kolfje naar de hand van de Britse regisseur Nigel Cole, die gespecialiseerd is in komedies over vrouwen die hun vertrouwde leven moeten loslaten. In Saving Grace gaat een weduwe en bewoonster van een landhuis uit financiële noodzaak wiet telen. In Calendar girls overwinnen vrouwen van middelbare leeftijd hun schaamte en gaan ze voor een goed doel uit de kleren.

In Made in Dagenham wordt fabrieksarbeidster Rita (de innemende Sally Hawkins uit Mike Leighs Happy-go-lucky) tegen wil en dank stakingsleidster. Voordat ze het weet zit ze aan tafel met een minister, die heimelijk met de staking sympathiseert (geestige bijrol Miranda Richardson). Natuurlijk is Rita getrouwd met een sul (Daniel Mays), want Made in Dagenham houdt het als komedie graag overzichtelijk: de vrouwen staan voor women's power, de mannen voor seksisme en onbenulligheid. Voor wie het aan het einde nog niet heeft begrepen, zingt Desmond Dekker You can get it if you really want. (JOS VAN DER BURG)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden