Macron pleit voor een Europese renaissance

Met een gepassioneerd pleidooi voor een ‘Europese renaissance’ en een voorstel voor hervorming van de Europese Unie, werpt de Franse president Emmanuel Macron zich opnieuw op als Europeaan pur sang.

De Franse President Emmanuel MacronBeeld ANP

Kranten in alle 28 lidstaten van de Europese Unie publiceren dinsdag een open brief van Macron aan alle burgers van de Europese Unie, waarin hij zijn plannen ontvouwt. Het is een onderdeel van zijn campagne voor de Europese verkiezingen eind mei. Die vormen voor Macron zelf zijn eerste electorale krachtproef sinds zijn verkiezingszege in 2017, toen hij de gevestigde orde wegvaagde.

In zijn open brief, in Nederland gepubliceerd in de Volkskrant, schrijft hij dat de Europese verkiezingen bepalend zijn voor de toekomst, terwijl Europa in zijn ogen nog nooit zo in gevaar is geweest als nu. De brexit is hiervan het symbool, aldus Macron. Het ‘nationalistisch isolationisme’ waar de Britten voor hebben gekozen, omschrijft hij als een valstrik. ‘Ondersteund door onjuiste informatie beloven profiteurs van de woede van alles en nog wat.’

Hij roept kiezers op nationalistische partijen te mijden bij de Europese verkiezingen. Die hebben ‘niets te bieden’.

Een aantal van zijn voorstellen zijn bedoeld om Europeanen te beschermen en de unie van nieuwe economische impulsen te voorzien. Hij stelt dat de EU meer is dan een markt. ‘Het is de Europese beschaving die ons verbindt, ons bevrijdt en ons beschermt.’

Macron oppert de oprichting van een Europees Democratie Agentschap, dat lidstaten beschermt tegen cyberaanvallen en manipulatie van verkiezingen. Er zou een verbod op buitenlandse donaties aan politieke partijen moeten komen.

 Europees voorkeursbeleid

Hij wil de Schengenregels over het vrije verkeer van personen grondig herzien, Europese douaniers aanstellen en een Europees asielagentschap vormen. Verder bepleit hij sancties tegen of een verbod op bedrijven die een bedreiging vormen voor strategische Europese belangen.

In weerwil van zijn kritiek op het isolationisme wil Macron - in een variant op het America First-beleid van Donald Trump - een Europees voorkeursbeleid invoeren voor strategische industrieën en overheidsorders. Strategische bedrijven moeten worden beschermd tegen vijandige overnames.

Afspraken over hogere defensie-uitgaven en criteria voor gezamenlijke militaire acties moeten Europa op militair gebied onafhankelijker maken.

Nog dit jaar wil hij een ‘Conferentie voor Europa’ beleggen met vertegenwoordigers van de Europese instellingen en lidstaten, waar zijn voorstellen kunnen worden besproken. Daarbij mogen geen taboes bestaan en kunnen ook bestaande verdragen ter discussie komen te staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden