Machtswisseling Bonaire 'geen oorlogsverklaring' aan Nederland

KRALENDIJK - Op Bonaire heeft een politieke wisseling van de macht plaatsgevonden. Na tien jaar hegemonie heeft de christendemocratische UPB van politiek leider Ramonsito Booi de meerderheid in de eilandsraad, te vergelijken met een gemeenteraad, verloren.

UPB-raadslid Anthony Nicolaas verklaarde zich onafhankelijk uit onvrede over de manier waarop zijn partij met Nederland over het staatkundig proces onderhandelt. Hij stemde mee met een motie van wantrouwen van oppositieleider Jopie Abraham tegen het bestuurscollege, te vergelijken met een college van Burgemeester en Wethouders.

De bestuurswisseling die de sociaaldemocratische PDB aan de macht heeft gebracht, kan grote gevolgen hebben voor het staatkundig proces waarbij Bonaire, Sint Eustatius en Saba in 2010 een bijzondere Nederlandse gemeente worden. Nederland onderhandelt al enkele jaren exclusief met Ramonsito Booi, al tien jaar de belangrijkste man op het eiland. Als onderhandelaar ontpopte hij zich als buitengewoon meegaand en het braafste jongetje van de Antilliaanse klas. Daarbij stond de eilandsraad buitenspel, de bevolking kreeg slechts mondjesmaat informatie. Gevolg is dat het draagvlak voor de staatkundige veranderingen beperkt is, de samenleving is diep verdeeld. De oppositie is tegen de huidige afspraken met Nederland, een actiegroep ijvert voor een referendum en de geestelijkheid vreest verval van waarden bij invoering van zaken als homohuwelijk en euthanasie.

Volgens oppositieleider Abraham moet de machtswisseling niet worden gezien worden als een oorlogsverklaring aan Nederland. ''Er is geen reden voor paniek". Hij wil ook nog geen uitspraak doen of er een referendum komt. Eerst wil hij alle afspraken op een rijtje zetten en met Nederland in overleg. Binnen twee weken hoopt Abraham een nieuw bestuurscollege te presenteren met 'capabele en integere mensen'. Daarmee zet hij zich nadrukkelijk af tegen Ramonsito Booi, politicus en zakenman, die al jarenlang wordt achtervolgd door geruchten over corruptie en zelfverrijking. Deze week verscheen nog een kritisch rapport van de Antilliaanse Rekenkamer over de uitgifte van erfpachtgronden waarbij het bestuurscollege van vriendjespolitiek wordt beschuldigd. Ook is er anderhalf jaar geleden een Zwartboek over corruptie, opgesteld door de Stichting Goed Bestuur, aan staatssecretaris Ank Bijleveld overhandigd. Bijleveld stuurde het document door naar het Antilliaanse Openbaar Ministerie. Abraham hoopt dat Nederland nu eindelijk zelf een onderzoek laat instellen naar corruptie op Bonaire. ''We hebben sterke aanwijzingen dat Nederland precies weet wat er aan de hand is maar redenen heeft om Booi de hand boven het hoofd te houden."

Abraham begrijpt niet dat staatssecretaris Bijleveld deze week wel een onderzoek naar corruptie op Aruba heeft aangekondigd, zich druk maakt over corruptie op Sint Maarten, maar Bonaire ongemoeid laat. (HET PAROOL)

Staatssecretaris Bijleveld kondigde deze week wel een onderzoek naar corruptie op Aruba heeft aan, maar laat Bonaire ongemoeid. Foto: ANP/Lex van Lieshout
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden