Machtsstrijd voetbalclub DWS gaat door voor de rechter

Ook tijdens de zomerstop gaat de machtsstrijd binnen voetbal­vereniging DWS onverminderd door. Woensdag stonden de partijen tegenover elkaar voor de rechter.

Patrick Meershoek
Een voetbalveld van DWS Beeld ProShots
Een voetbalveld van DWSBeeld ProShots

Van de acht leden van DWS die een zaak hadden aangespannen tegen het bestuur van hun voetbalclub, bleek er tijdens de zitting slechts één aanwezig te zijn.

Dat oogde allemaal wat slordig, maar de advocaat van de leden hield zwaaiend met een hand­tekeningenlijst vol een nog veel grotere groep ontevreden leden te vertegenwoordigen.

Onrustig voorjaar
Het kort geding volgde op een buitengewoon onrustig voorjaar, waarin het bestuur van DWS zich zelfs genoodzaakt zag het complex een week te sluiten omdat de veiligheid van de leden niet kon worden gewaarborgd. Er was sprake van intimidatie, bedreiging en zelfs geweld; een dieptepunt in de historie van de voormalige landskampioen.

De boze leden beschuldigen het bestuur van sportief en financieel wanbeleid. Zij eisen inzage in de stukken en willen een algemene ledenvergadering waar het bestuur ter verantwoording kan worden geroepen. Die ledenvergadering heeft in juni plaatsgevonden, maar daar waren de eisers niet aanwezig.

De boze leden schermen met club­liefde, maar het conflict lijkt zich toe te spitsen op het veranderde selectiebeleid bij DWS. Een plaats in de selectie is een route naar een loopbaan als betaald voetballer. De advocaat van het bestuur legde uit dat dat in het verleden leidde tot omkoping en intimidatie van trainers door ouders.

Om aan deze situatie een einde te maken, heeft het bestuur een nieuw beleid opgezet dat de ouders op afstand houdt. Volgens het bestuur heeft deze koers de steun van het overgrote deel van de leden, en probeert de groep ontevreden leden de klok terug te draaien door zo veel mogelijk onrust te zaaien.

Anonieme dreigmails
De advocaat van de eisers ontkende dat zijn cliënten op enige manier betrokken zijn bij anonieme dreigmails richting het bestuur, maar toen de advocaat van het bestuur begon over een nare app die dezelfde morgen nog was verstuurd, begon nota bene de enig opgekomen eiser druk op zijn smartphone te bladeren, om het toestel vervolgens aan zijn advocaat te geven. Deze deed er verder het zwijgen toe.

De voorzieningenrechter deed nog een poging de partijen met elkaar aan tafel te brengen. Of dat gaat lukken, was woensdag nog onduidelijk.

Lees ook: Wat is er aan de hand bij voetbalclub DWS?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden