Machtsdeling in Zimbabwe mislukt

Foto EPA/STR Beeld
Foto EPA/STR

HARARE - Vier dagen van 'intensieve' onderhandelingen om een patstelling in het machtsdelingsoverleg in Zimbabwe op te heffen zijn mislukt. Dat heeft oppositieleider Morgan Tsvangirai vrijdag gezegd. Hij riep regionale en Afrikaanse leiders op tussen beide te komen.

De overeenkomst van 15 september waarin Tsvangirai en president Robert Mugabe beloofden de macht te delen kwam tot stand met bemiddeling Thabo Mbeki, de inmiddels afgetreden president van Zuid-Afrika. Dinsdag hervatte Mbeki zijn bemiddeling, nadat de onderhandelingen waren vastgelopen op de verdeling van de ministersposten. Tsvangirai zei dat de partijen het nog steeds niet eens zijn over de ministersposten. Mugabe, die vorige week alle belangrijke posten voor zijn partij opeiste, wekte niet de indruk erg rouwig te zijn om de mislukking. Het overleg ''verliep goed (...) in de verkeerde richting'', zei hij.

Mbeki, die korte tijd later vertrok, zei het overleg niet als vastgelopen te beschouwen. Hij zei dat de partijen maandag een bijeenkomst van de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap in Swaziland zullen bijwonen om verslag te doen van hun onderhandelingen. Hij prees de Zimbabwaanse leiders voor hun inspanningen om tot een akkoord te komen. Hij zei dat hun meningsverschillen kunnen worden opgelost en dat dat met spoed moet gebeuren. (AP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden