'Machtigste FNV-bonden willen samen verder'

De drie belangrijkste onderdelen van de vakfederatie FNV werken een plan uit om gezamenlijk verder te gaan. Het gaat om de ambtenarenbond Abvakabo, de industriebond FNV Bondgenoten en de bouwbond FNV Bouw.

Redactie
FNV-voorzitter Agnes Jongerius wordt in april in Garderen ontvangen door leden van FNV Bondgenoten die ongerust zijn over het naderende pensioenakkoord. Beeld ANP
FNV-voorzitter Agnes Jongerius wordt in april in Garderen ontvangen door leden van FNV Bondgenoten die ongerust zijn over het naderende pensioenakkoord.Beeld ANP

Dat schrijft De Telegraaf vandaag. De krant baseert zich op een concept-intentieovereenkomst die dinsdag aan de orde zou moeten komen tijdens de bondsraad van Abvakabo, de ambtenarenbond. Het concept maakt melding van het stichten van een 'federatie van gelijkgestemde verenigingen'.

Vertrouwen opgezegd
Het eventuele samengaan van de drie machtigste bonden zou betekenen dat de FNV, onder leiding van voorzitter Agnes Jongerius, sterk aan belang inboet. Onlangs zegden Abvakabo en Bondgenoten al eens het vertrouwen op in Jongerius toen zij bleek in te stemmen met het omstreden pensioenakkoord.

Een woordvoerder van Bondgenoten zegt vandaag in De Telegraaf dat het concept desondanks niet moet worden gezien als poging de macht te grijpen. De intentieovereenkomst zou een uitwerking zijn van een discussie over modernisering die al enige tijd geleden ontstond in de boezem van de vakbeweging.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden