Machtige vrouwen

THEODOR HOLMAN

Opzij heeft van de quiz Wie is de machtigste vrouw van Nederland een lachertje gemaakt. Want wie heeft Opzij als de machtigste vrouw gekozen? Angelien Kemna. Kent u haar? Ik ook niet. Is ze dan misschien machtig achter de schermen? Volgens de redactie van Opzij wel. 'Ze belegde in 2010 liefst 280 miljard van met name pensioenfonds ABP. Daarbij laat ze duurzaamheid meewegen.'

Leuk, dat meewegen van die duurzaamheid, maar gisteren werd in de Tweede Kamer toevallig gedebatteerd over de pensioenfondsen en weet u wat? Die pensioenfondsen hebben te weinig dekking en kunnen dus geen waardevast pensioen garanderen. Slecht gedaan, Kemna. Of beter: slecht gezien, Opzij.

Ik wil niet flauw zijn en daarom geef ik u hieronder tien vrouwen, in willekeurige volgorde, die wat mij betreft voor de prijs in aanmerking komen.

1. Shula Rijxman. Is directeur van IDTV en wordt lid van de raad van bestuur van de NPO. Machtig, omdat zij een echt moeilijke klus moet klaren, de bezuinigingen bij de omroep.

2. Anne-Marie Stordiau, directeur voorlichting bij het ministerie van Justitie. Heeft grote politieke macht.

3. Willemijn Maas, directeur van de Avro. Zij staat voor reorganisatiemacht.

4. Bénédicte Ficq, advocate. Juridische macht.

5. Ruth Peetoom, CDA-voorzitter en predikante. Moet als voorzitter al die ballen hooghouden. Dus grote politieke invloed.

6. Carolien Gehrels, voor de PvdA wethouder in Amsterdam. Een machtige vrouw, die doorgaat ondanks de stront die ze over haar heen krijgt.

7. Louise Fresco. Haar macht wordt onderschat. Als hoogleraar zit ze in de top van de universitaire wereld. Zit in vele commissies. Tal van publicaties, waaronder een roman. Misschien zou ik haar op de eerste plaats zetten.

8. Dana Lixenberg. Zeer invloedrijke prachtfotografe. Culturele macht.

9. Elle van Rijn. Actrice, schrijfster (ik heb niets van haar gelezen, helaas), maar ook bloedmooi! Dat is ook macht!

10. Marja Ruigrok, VVD-gemeenteraadslid. Politieke invloed. Zeer machtig op de achtergrond.

Al deze dames ken ik, op één na, niet echt. Ze zijn alle tien veel interessanter dan Angelien Kemna.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden