Column

Macht en Seks liggen met elkaar in bed

null Beeld Jean-Pierre Jans
Beeld Jean-Pierre Jans

De komkommers bestaan dit jaar uit seksnieuwtjes. Ikzelf heb erg moeten gniffelen om het bericht dat Ruut Weissman, directeur van de Theaterschool, en Jappe Claes, acteur en voormalige docent aan die school, affaires hadden met leerlingen. Ruut is een machtige man, al kan hij zijn eigen voornaam niet schrijven, en ik heb zelf wel eens met een actrice gesproken die over hem zei: 'Maar in de toneelwereld heb je hem nodig. Hij kan je maken en breken!'

Macht en Seks, die liggen graag met elkaar in bed. Al tijden boeit mij eveneens de affaire-Bill Cosby. Cosby was wereldberoemd, en je hebt niet veel voorstellingsvermogen nodig om te begrijpen dat duizenden vrouwen met hem naar bed wilden. Maar hij wilde met deze vrouwen op een speciale manier cohabiteren; hij drogeerde ze, zonder hun medeweten, en 'nam' ze dan. Ieder zijn meug, zei de boer, en neukte zijn varken.

Wat mij intrigeert, is waarom Cosby niet van tevoren aan deze dames heeft gevraagd of hij ze mocht drogeren. Ik denk dat ze zo gek van hem waren, dat ze ja hadden gezegd. Hij had ook kunnen liegen: 'Zullen we samen drugs gebruiken?' Ik weet dat er dan dames zijn die zeggen: 'Ja, graag,' wat de drug ook is. Het zou hem veel problemen hebben bespaard.

Er zit iets necrofiels aan zijn manier van seks. Alsof hij het met een lijk wilde doen. Zichtbare hartstocht wilde hij niet. Het meisje moest voor dood liggen. Eerst dacht ik nog dat hij zichzelf misschien een buitengewoon slechte minnaar vond en absoluut niet wilde dat dit bekend zou worden. Maar wat kan dat je schelen als je zo machtig bent?

Cosby wilde een bizarre fantasie keer op keer werkelijkheid laten worden; intrigerend dat hij dat met al zijn rijkdom niet beter kon organiseren. Het amorele zit bij hem eigenlijk alleen in dat stiekem toedienen van drugs. Hij moet hebben geweten dat hij ooit diep zou vallen.

Hoe provinciaal zijn Ruut Weissman en Jappe Claes daarentegen. Onzekere meisjes neuken - ja zeg, dat kan iedereen! Zijn zij amoreel? Ja. Ze maakten subtiel misbruik van macht. Docenten, blijf van onze dochters af! Goed dat Ruut met een t, Jappe en Bill nu aangepakt worden. Er schuilt iets van rechtvaardiging in. Zo komen snoepers te pas!

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden