Maatregelen tegen overvallen

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam gaat maatregelen nemen om de flinke toename van het aantal gewelddadige overvallen in met name West terug te dringen.Een team van inmiddels zeventig man houdt zich bezig met de overvallen waarbij vaker geweld wordt gebruikt. Agenten gaan extra surveilleren en er worden 'dreigingsanalyses' gemaakt. In januari hield de Amsterdamse politie veertien overvallers aan.

De maatregelen komen nadat maandag in de Ten Katestraat bij gokhal Lucky Hall een geldloper werd overvallen, waarbij schoten vielen maar niemand gewond raakte. ''Het beeld is dat er bij de overvallen steeds meer geweld wordt gebruikt,'' zegt commissaris Liesbeth Huyzer.

De politie gaat extra surveilleren op 'risicoroutes' van waardetransport. Motoragenten en de politiehelikopter worden vaker ingezet. ''We gaan extra toezicht houden op objecten en momenten die we risicovol achten. Dit geld niet alleen voor Amsterdam-West en de waardetransporten. Dan doen we andere bedrijven tekort. Het geldt bijvoorbeeld ook voor pizzakoeriers en sigarenhandelaren.''

Waardetransporten krijgen geen escortes. ''Dat hebben ze ook nooit gehad. Wel zullen er vaker agenten in de buurt zijn,'' aldus Huyzer.

De politie gaat voor bedrijven dreigingsanalyses maken waarbij wordt vastgesteld hoeveel kans er is om overvallen te worden. ''Winkeliers kunnen ook maatregelen nemen. Ze kunnen risico's mijden door tijdens sluitingstijd meer personeel in de winkel te hebben. Ook zouden ze het tijdstip waarop ze geld naar de bank brengen, moeten variëren.''

De politie gaat ook de handelwijze van de overvallers in beeld brengen. ''De favoriete momenten van de overvallers zijn nu niet eenduidig,'' aldus Huyzer.

Ook is onduidelijk of er bendes aan het werk zijn. ''Wat we nu zien is dat de daders in kleine groepjes opereren. Het zijn mensen die willekeurig hun moment lijken te kiezen.''

Huyzer maakt zich niet alleen zorgen om Amsterdam-West. ''Ook in de binnenstad en Zuid zie je het aantal overvallen stijgen. In West ligt de piek.'' Daar werden volgens de politie vorig jaar vijftig winkels overvallen.

Omdat de indruk bestaat dat overvallers in de hele regio actief zijn, gaat ook een bovenregionaalteam van de politie zich met de overvallen bezighouden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden