Maatregelen tegen bouwwoede in West en Zuid

De bestuurscommissies van West en Zuid nemen maatregelen tegen de bouwwoede in hun stadsdelen. Maar de strijd tegen de aanleg van kelders, serres en opbouwen is een taaie.

Beeld Rink Hof

Fem Verbeek woont in De Pijp en kijkt uit over een bescheiden binnentuin, die met de dag kleiner wordt. Bij de overburen zijn de bouwvakkers druk in de weer om het huis uit te breiden aan de onder-, boven -en achterkant, middels een serre in de tuin, een kelder en een opbouw.

"Het plan was dat onze binnentuinen groen en licht zouden zijn, maar dat huis komt steeds dichterbij," zegt Verbeek. Ze heeft met haar buurtgenoten bezwaar aangetekend bij stadsdeel Zuid, maar krijgt, naar eigen zeggen, geen voet aan de grond.

Verbeek was dinsdagavond een van de aanwezigen op een bijeenkomst in het Frans Ottenstadion over de bouwwoede in Amsterdam-Zuid.

Protesten
Ook stadsdeel West organiseerde al een bewonerstop, naar aanleiding van protesten en een manifest van inwoners die klagen over bouwoverlast, tuinen die verdwijnen, aangetaste funderingen, containers die parkeerplaatsen innemen en een buurt die verandert.

Naar aanleiding van de protesten begint stadsdeel West een aantal proeven in buurten met veel bouwactiviteiten, zoals die rondom het Vondelpark, de Helmersbuurt en Overtoomse Sluis.

Daar moeten bouwers voortaan vergunningen aanvragen voor het plaatsen van containers en toiletten op straat en zijn zij verplicht hun plannen toe te lichten aan buurtbewoners. Ook zal het stadsdeel strenger toezicht houden.

Leefbaarheid
Sebastiaan Capel, bestuurscommissievoorzitter in Zuid, zal ook maatregelen voorleggen aan zijn commissie. Zuid zal strenger handhaven en bestemmingsplannen niet meer oprekken om balkons en opbouwen toch mogelijk te maken.

Stadsdeel West wil onderzoeken of het mogelijk is bouwvergunningen af te wijzen met een beroep op leefbaarheid en klimaat. Inwoners van Zuid drongen dinsdagavond ook aan op het compleet vernieuwen van bestemmingsplannen.

Nadat Capel had tegengeworpen dat die procedure tweeënhalf jaar in beslag neemt, wees de zaal hem erop dat het plan met een zogeheten voorbereidingsbesluit meteen van kracht kan zijn. Dat is ook gebeurd met het verbieden van nieuwe toeristenwinkels in de binnenstad. Capel beloofde het uit te zoeken.

Hetzelfde gold voor de vaststelling van heel Zuid als beschermd stadsgezicht, wat de bouwwoede kan temperen. Het stadsdeel hield dat in 2013 met steun van de Stopera tegen de zin van het rijk tegen. Veel politici inclusief Capel lijken daar nu spijt van te hebben.

Lees terug: Huizen worden steeds groter: elke vierkante meter loont

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden