Maatregelen naar aanleiding aarbevingen Groningen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en de overheid nemen maatregelen om de veiligheid boven het gasveld in Groningen te vergroten. Dat is nodig omdat aardbevingen volgens onderzoekers in de toekomst heviger kunnen worden. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven.

redactie
Gasopslag Beeld ANP
GasopslagBeeld ANP

De NAM reserveert 100 miljoen euro extra voor versterking van kwetsbare gebouwen. Ook komt er onderzoek hoe de kans op een aardbeving kan worden beperkt.

Tot nog toe werd aangenomen dat de trillingen niet sterker zouden worden dan 3,9 op de schaal van Richter. Maar in de toekomst kan de kracht van een beving bij het Groningen-veld weleens uitkomen op 4 tot 5. Er is een kans van 1 op 14 dat het gebied in de komende 12 maanden door een aardschok van groter dan 3,9 op de schaal van Richter wordt getroffen, stellen de onderzoekers.

Toekomst
Om het aantal bevingen in de toekomst terug te brengen, zou volgens de onderzoekers zo min mogelijk gas moeten worden gewonnen. Kamp stelt in zijn brief dat rekening gehouden moet worden met de staatskas, die een tegenvaller van 2,2 miljard euro per jaar te verwerken krijgt als er 20 procent minder gas uit het Groningen-veld verkocht zou worden.

Bovendien gebruiken bijna alle Nederlandse huishoudens, instellingen en bedrijven dit gas, bijvoorbeeld om op te koken of om het huis te verwarmen. De gevolgen van minder gaswinning zijn voor de samenleving dan ook groot, onderstreept Kamp.

Gas uit het buitenland importeren, is volgens de bewindsman ook geen oplossing. Dat gas is van een hele andere samenstelling, waar apparatuur in Nederland - zoals de cv-ketel - kapot van gaat. Niet meer exporteren biedt ook geen soelaas, omdat er meerjarige contracten zijn gesloten met andere landen.

De minister neemt de conclusies serieus maar gaat de gaswinning in Groningen nog niet beperken. Eerst moet er meer onderzoek worden gedaan. Tegelijkertijd wil hij regelen dat de effecten van de bevingen minder hevig zijn. Naast het versterken van gebouwen, gaat het ook om voorlichting zodat mensen weten wat ze moeten doen bij een beving. Ook moeten inwoners van het gebied er volgens Kamp op kunnen rekenen dat eventuele schade door een aardbeving wordt vergoed.

De onderzoeken werden gedaan nadat het dorp Huizinge in de gemeente Loppersum vorig jaar werd getroffen door een aardbeving. Die had een kracht van 3,4 op de schaal van Richter en richtte veel schade aan.

Bewoners
Inwoners van het Groningse plaatsje Middelstum zijn boos over de brief van minister Henk Kamp van Economische Zaken waarin hij schrijft dat aardschokken in Groningen in de toekomst heviger kunnen worden. Kamp schrijft vrijdag aan de Tweede Kamer dat hij niet van plan is om de gaswinning, die de aardschokken veroorzaakt, te beperken.

De inwoners die zich verenigd hebben in de Vereniging Groninger Bodem Beweging vinden het vooruitzicht dat de bevingen erger worden niet aanvaardbaar. 'Wij hebben het gevoel dat we gebruikt worden' zegt een woordvoerster van de vereniging. Volgens haar worden de inwoners van het betreffende gebied niet voldoende gecompenseerd. De 100 miljoen euro extra die de NAM uittrekt voor versterking van kwetsbare gebouwen, noemt ze 'drie keer niks'.

Verantwoord
De NAM kan zich goed voorstellen dat de resultaten van de nieuwste metingen vragen oproepen bij inwoners van Groningen, zegt de woordvoerder. 'Alle schade die wordt veroorzaakt door de bevingen wordt vergoed', verzekert hij.

De NAM heeft daarnaast 100 miljoen euro extra uitgetrokken om kwetsbare gebouwen te versterken. Dat kunnen ook woonhuizen zijn. Ook zet het bedrijf vaart achter het onderzoek naar mogelijkheden om invloed te hebben op de kracht van de bevingen, aldus de woordvoerder.

Kamer
D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven noemt de uitkomsten van de onderzoeken 'verontrustend nieuws'. Ze wil zo snel mogelijk een toelichting over de risico's op een aardbeving en de gevolgen voor de schatkist. Kamp heeft al toegezegd een technische briefing te regelen voor de Kamerleden. Van Veldhoven wil ook snel met Kamp in debat.

Voor Paulus Jansen van de SP staat het als een paal boven water dat de Groningers niet de dupe mogen worden van de gaswinning. 'Dat zou asociaal zijn.' Ook hij wil meer informatie van de minister. De SP'er vraag zich onder meer af of de schaderegeling tegen het licht moet worden gehouden, nu de bevingen zwaarder uit kunnen pakken.

Jansen heeft er begrip voor dat Kamp de gaswinning niet wil verminderen. 'We hebben niet veel andere opties voor onze energievoorziening', stelt hij.

CDA
Ook CDA-Kamerlid Agnes Mulder stelt dat er enorme gevolgen zitten aan minder gas winnen. Zij stelt dat de veiligheid van Groningers voorop staat. 'Daarom is het goed dat er nader onderzoek wordt gedaan', zegt Mulder. 'We gaan er vanuit dat de minister hier bovenop gaat zitten.' Ze benadrukt dat de Kamer goed op de hoogte gehouden moet worden.

PvdA-Kamerlid Jan Vos gaat zaterdag meteen naar het noorden om met bewoners te spreken over de gevolgen van de gaswinning. Hij leeft mee met de bewoners en wil erop toezien dat de 100 miljoen euro extra van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) goed en snel wordt besteed.

Vos is blij dat Kamp verder onderzoek gaat doen. Hij hamert er wel op dat dit echt door onafhankelijke experts moet gebeuren en niet door de NAM zelf. Ook wil Vos versnelde investeringen om het gasnetwerk en de apparaten zoals CV-ketels zo aan te passen dat ze ook gas uit het buitenland aankunnen. Dat is anders van samenstelling dan ons eigen gas.

VVD-Kamerlid René Leegte gaf aan pas op de brief van Kamp te reageren, nadat hij in de technische briefing meer informatie heeft gekregen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden