Maatregel van de paus pakt rampzalig uit

Williamson ontkent het bestaan van de gaskamers in de naziconcentratiekampen. Hij werd met nog drie andere leden van de uiterst behoudende priesterbroederschap Pius X in 1988 tegen de wil van de toenmalige paus tot bisschop gewijd en vervolgens uit de kerk gezet. Ruim een week geleden hief Benedictus (foto) die excommunicatie op. Bernd Weissbrod Beeld
Williamson ontkent het bestaan van de gaskamers in de naziconcentratiekampen. Hij werd met nog drie andere leden van de uiterst behoudende priesterbroederschap Pius X in 1988 tegen de wil van de toenmalige paus tot bisschop gewijd en vervolgens uit de kerk gezet. Ruim een week geleden hief Benedictus (foto) die excommunicatie op. Bernd Weissbrod

HILVERSUM - De voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie, Ad van Luyn, vindt het 'rampzalig' dat paus Benedictus XVI de excommunicatie van bisschop Richard Williamson heeft opgeheven.

Hij zei dat gisteravond in het RKK-tv-programma Kruispunt. Williamson ontkent het bestaan van de gaskamers in de naziconcentratiekampen. Hij werd met nog drie andere leden van de uiterst behoudende priesterbroederschap Pius X in 1988 tegen de wil van de toenmalige paus tot bisschop gewijd en vervolgens uit de kerk gezet. Ruim een week geleden hief Benedictus die excommunicatie op.

Van Luyn, bisschop van Rotterdam en binnen de bisschoppenconferentie belast met de betrekkingen met de joden, noemde de uitspraken van Williamson 'schandalig, schokkend, cynisch, volkomen onhistorisch en haaks op wat het Vaticaan en de kerk sinds het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) hebben ontwikkeld'.

De bisschop is ervan overtuigd dat de paus de uitlatingen van Williamson niet kende. Hij zou anders de excommunicatie niet hebben opgeheven, stelde hij.

Dit weekeinde nog heeft paus Benedictus XVI de zeer behoudende pastoor Gerhard Maria Wagner benoemd tot hulpbisschop van het Oostenrijkse bisdom Linz. Wagner (54) baarde in 2001 opzien, toen hij de Harry Potterboeken van J.K. Rowling satanisch noemde en waarschuwde voor de toverformules die erin voorkomen. Toen de orkaan Katrina in 2005 grote vernielingen in de Amerikaanse stad New Orleans had aangericht, noemde hij het geen toeval dat alle vijf abortusklinieken en nachtclubs waren verwoest. Hij vroeg zich af of het groeiend aantal natuurrampen niet aan de klimaatverandering, maar aan de geestelijke vervuiling te wijten is.

Jean-Pierre Wils, hoogleraar ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is naar aanleiding van de affaire-Williamson uit de rooms-katholieke kerk gestapt. Hij wil zich niet langer 'met het antimoderne, antiplurale en totalitaire van de kerk associëren'. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden