Maasstadbaas onder vuur door infectiedoden en topsalaris

PVV-voorman Geert Wilders wil dat de bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam wordt aangesproken op 'zijn veel te hoge beloning'. Dat blijkt uit Kamervragen die hij vandaag heeft gesteld aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

© ANP Beeld
© ANP

De zorginstelling ligt momenteel onder vuur na de uitbraak van een resistente bacterie. Tot nu toe zijn meer dan twintig mensen overleden die ook besmet waren met de bacterie. Vandaag werd ook nog eens duidelijk dat Paul Smits, bestuursvoorzitter van het ziekenhuis, van alle ziekenhuisbestuurders in Nederland het meest verdient. Hij mocht in 2010 een beloning bijschrijven van bijna 4 ton.
Wilders vindt dat onverteerbaar en wil dat Schippers actie onderneemt.

Hij wil dat de VVD-bewindsvrouw een gesprek met Smits aangaat over de hoogte van zijn beloning 'mede gezien het feit dat zijn ziekenhuis in opspraak is geraakt door het niet naleven van de infectierichtlijnen'.

Los van de Maasstadkwestie wil Wilders dat de minister ook kijkt naar het geld dat andere ziekenhuisbestuurders opstrijken. 'Hoe verklaart u de schokkende cijfers uit 2010 waarbij 91 procent van de bestuurders boven de balkendendenorm uitkwam en nog eens 40 procent boven de grens van 240.000 euro?' vraagt de PVV'er aan Schippers.

Wetswijziging
Ook SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat het 'klaar moet zijn met het gegraai aan de top van zorginstellingen, terwijl aan de onderkant aan alle kanten wordt bezuinigd. Een maximumsalaris leg je vast in een wet, niet in een vrijwillige code', legde zij vandaag uit. 'Ik wil zo snel mogelijk de wet wijzigen en deze vrijwillige norm veranderen in een wet'.

Geert Wilders Beeld ap
Geert WildersBeeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden