'Maasstad Ziekenhuis overtrad infectierichtlijnen'

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam heeft regels voor de indamming van infecties genegeerd. Daardoor kon de uitbraak van de resistente Klebsiella-bacterie voortwoekeren.

Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Dat meldt de NOS vandaag, op basis van gesprekken die de NOS heeft gevoerd met nabestaanden van overleden patiënten en andere betrokkenen in en buiten het ziekenhuis.

Uit dossiers van overledenen zou blijken dat de patiënten te laat werden geïsoleerd en dat personeel zichzelf niet voldoende beschermde.Het ziekenhuis zegt dat het wel de richtlijnen van de Werkgroep Infectie Preventie heeft opgevolgd.

Overleden

Het ziekenhuis kampt al enige tijd met de bacterie. Er zijn al zeker 21 patiënten overleden, nadat zij besmet waren geraakt met de Klebsiella-bacterie. Drie weken geleden besloot het RIVM een onderzoek uit te voeren naar de overlijdensgevallen. In totaal bleken 47 patiënten de multiresistente Oxa48 producerende Klebsiella-bacterie bij zich te dragen, of in het verleden bij zich hebben gedragen. De oorsprong van de besmetting is nog niet gevonden.

De Oxa48 producerende Klebsiella-bacterie is een meer resistente variant van de 'gewone' Klebsiella-bacterie die vaker voorkomt in ziekenhuizen. De Oxa48 producerende Klebsiella is resistent tegen vrijwel alle andere soorten antibiotica.

Volgens artsen van het ziekenhuis is het niet aannemelijk dat de bacterie de doodsoorzaak is geweest van de 21 patiënten, die met ernstige aandoeningen waren opgenomen in het ziekenhuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden