Maarten van der Weijden - Beter ***

Hij bekijkt graag alle opties. Zo hield langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden tijdens de voorbereidingen op de Olympische Spelen in Peking óók serieus rekening met een slechte prestatie op de tien kilometer. En tijdens het genezingsproces van kanker was Van der Weijden zich er altijd van bewust 'dat het fout kon gaan'.

'Beide opties rustig bekijken kan ook alleen maar als je ervan uitgaat dat je er zelf geen invloed op hebt. Ik zag mezelf als toeschouwer van mijn eigen lot', schrijft Van der Weijden in Beter, het autobiografische verslag van zijn leven als kankerpatiënt en als wedstrijdzwemmer.

Toeschouwer of niet, wat betreft zijn sport had Van der Weijden natuurlijk wel degelijk invloed. Hij trainde hard en zocht naar alle mogelijkheden om meer succes te krijgen. Op het gebied van sporten maakte hij zichzelf beter. Maar het beter worden van de kanker was slechts toeval.

Dit cruciale verschil keert verschillende malen terug in het boek. Van der Weijden had het idee dat journalisten dit niet altijd goed begrepen. Het was een belangrijke reden voor het zelf schrijven van het boek. 'Je geneest niet van kanker omdat je positief denkt, of omdat je vecht. Je kunt er niks tegen doen.'

Hij verzet zich tegen het idee van 'kanker overwinnen'. Volgens Van der Weijden verkondigt vooral Lance Armstrong dat soort strijd. Of dat klopt, valt te betwijfelen; ook de Amerikaanse wielrenner getuigt in zijn boeken dat zijn overleven slechts een kwestie van geluk was. Het verschil schuilt vooral in de wens van Armstrong een inspiratiebron te zijn en als boegbeeld van zijn Livestrong Foundation donatiegeld binnen halen. Van der Weijden benadrukt juist de noodzaak tot eerlijkheid over de werkelijkheid, ook al is die niet zo hoopvol.

Als voormalig wiskundestudent wordt hij bij dergelijke gedachten geholpen door zijn analytische vermogen. De aanleg daarvoor komt van zijn vader, wiskundedocent. In het boek keert hun moeizame relatie meerdere keren terug. Zo leest zijn vader tijdens een bezoek aan het ziekenhuis een boek met de titel Hoe ga ik om met het overlijden van mijn kind en krijgt Van der Weijden nachtmerries waarin zijn vader medische experimenten op hem uitvoert. Uiteindelijk wil hij zelfs dat zijn vader niet meer in zijn slaapkamer komt.

Maar naarmate het verhaal vordert, het proces naar olympisch goud uitgebreid wordt beschreven, wordt duidelijk hoeveel hij aan zijn ouders - vader én moeder - te danken heeft. 'Met de wereldtitel op zak besef ik de waarde van mijn opvoeding. Zonder de stimulerende en sturende rol van mijn vader had ik misschien wel nooit degene kunnen worden die ik nu ben en had ik hoogstwaarschijnlijk deze prestatie niet kunnen leveren.'

De medailles zijn gewonnen, het boek is geschreven. Deze opmerkelijke combinatie - welke olympisch kampioen schreef ooit zo een boek? - maakt nieuwsgierig naar een volgende stap. In de media gaf Van der Weijden verschillende malen aan dat hij daarvoor lekker de tijd gaat nemen. In het boek staan mogelijke keuzes; medicijnen studeren of net als zijn zus gaan werken op een actuariskantoor.

Maar ook schrijft hij over de belofte die hij tijdens zijn ziektebed deed om, als hij zou herstellen, zijn leven niet meer te laten 'bepalen door prestatiedrang'. Het harde trainen voor zwemsucces stond deze belofte enige tijd in de weg, maar interessant blijft de achterliggende drijfveer. 'Ik wil vooral mensen leren kennen en hun levensverhaal horen.'

Dit verlangen, gekoppeld aan zijn streven naar eerlijkheid, zijn standvastigheid en duidelijke schrijftalent, zou zomaar kunnen betekenen dat de regerende olympische kampioen het niet bij dit ene boek houdt. (ARTHUR VAN DEN BOOGAARD)

Maarten van der Weijden - Beter,
Ambo uitgevers, € 17,95

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden