PlusColumn

'Maar ja, Okkie is een geil onderwerp'

Gijs Groenteman Beeld Linda Stulic
Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

Zo'n televisieavond met Okkie de schilderijendief, daar ben ik dus al de hele week vrolijk over. Wat heeft zich in de hoofden van alle hoofdrolspelers afgespeeld op die ene, legendarische tv-avond?

Allereerst de redactie van De wereld draait door. Natuurlijk hebben ze daar lang zitten ­twijfelen of ze Okkie wel zouden uitnodigen.

De collega's van College Tour moeten zich waarschijnlijk tot op hun sterfbed verdedigen voor het feit dat ze een gevaarlijke moordenaar een avondlang als een prins hebben zitten behandelen. Ik vermoed dat de makers van DWDD daar geen zin in hadden.

Maar ja, Okkie is een geil onderwerp, een schilderijendief is geen moordenaar, er werd toch al een documentaire over hem uitgezonden en ­anders ging Pauw er met de poet vandoor.

'Maar dan gaan we hem wel kritisch ondervragen!', zullen ze gezegd hebben. Daar kwam dus niks van terecht. Ja, tafelheer Erben Wennemars werd almaar humeuriger, verder was het gezellig. Ik denk dat de gehele redactie door de grond ging toen Okkie bekende dat hij dit optreden bij 'de beste talkshowhost' een mooie bonus bij zijn criminele avonturen vond.

Pakte het toch nog uit als een College-tourtje par excellence.

En dan Okkie zelf. Ik denk dat hem die avond wel 25 keer op de man af is gevraagd of hij berouw heeft van zijn roof. Hij is erin geslaagd elke keer weer anders te antwoorden, en zichzelf binnen zijn antwoorden tegen te spreken, waardoor er niet één keer een duidelijk ­antwoord was. Knap!

De documentaire van Brandpunt was ook een klassieker, helemaal in het genre als-er-iets-met-de-maffia-is-zetten-we-er-Godfather­muziek-onder. De makers waren totaal meegesleept door de opwinding over de echte crimineel die ze mochten portretteren.

Wat ze met deze film wilden aantonen? Geen idee.

De regisseur, Vincent Verweij, was te gast bij Pauw. Samen met zijn dierbare onderwerp ­Okkie, op wie hij blijkbaar totaal verliefd is geworden.

Of hij is verliefd op zichzelf, omdat hij vindt dat hij zo'n fantastische film heeft gemaakt. In ieder geval was er iets waardoor hij zich totaal ongepast gedroeg. De directeur van het Van Gogh Museum, die (terecht) woest was op die hele Okkie en z'n triomfantelijke mediatour, ging hij hautain de les zitten lezen: hij zou best wat aardiger kunnen doen tegen Okkie, zó erg was het toch allemaal niet geweest.

Ik denk dat de NPO binnenkort weer met een beleidsnota komt: hoe behandelen wij topcriminelen in onze tv-programma's?

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column over media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden