'Maar die Etou's leeft toch nog?'

Justitie eist in hoger beroep alsnog negen jaar cel voor Amsterdammers York M. (27) en Jaïr W. (28), die in 2011 Etou's Belserang zouden hebben willen liquideren, voorman van motorclub Satudarah. De bekende crimineel Danny K. zou de moordopdracht hebben gegeven.

York M. Beeld Rechtbanktekening
York M.Beeld Rechtbanktekening

Advocaat-generaal Frits Posthumus is er van overtuigd dat het duo Belserang in de nacht van 9 op 10 november 2011 in een gestolen Audi opwachtte bij zijn huis in Amstelveen-Zuid. Nadat Belserang door zijn vrouw was gewaarschuwd, ging hij in zijn gepantserde BMW achter de Audi aan, met een vriend. De auto's bereikten op de A9 snelheden tot boven de tweehonderd kilometer per uur, waarna de Audi verongelukte bij een afrit bij Zwanenburg.

Huurmoordenaar
De rechtbank achtte in maart 2013 bewezen dat M. en W. samen in de Audi zaten en dat ze 'een misdadig doel' moeten hebben gehad, maar zag onvoldoende bewijs dat ze Belserang wilden liquideren. Inmiddels heeft justitie nieuwe dossiers toegevoegd waaruit volgens de aanklagers blijkt dat beroepscrimineel Danny K. York M. als huurmoordenaar heeft ingeschakeld, waarbij hij de gewezen topvechter Dick Vrij en nog drie bekende Amsterdamse criminelen als tussenpersonen zou hebben ingezet. Het staat vast dat York M. meermaals contact had met zowel Danny K. als Vrij - op een bedrijventerrein, wandelend bij het Flevopark, in een auto, op een tramhalte. York M.

Gisteren, op de openingsdag van zijn hoger beroep: 'Ik kan contact met K. hebben gehad, maar dat wil niet zeggen dat ik een moordenaar ben.' Danny K. wilde Belserang volgens justitie laten liquideren omdat die K. er van verdacht achter de liquidatie te hebben gezeten van zijn broer Boneka Belserang en diens vriend Yassin Chakor, in 2009 bij een pannenkoekenhuis langs de A4 bij Leiderdorp. De recherche observeerde ook twee gesprekken tussen K. en Belserang.

Justitie ziet vele sporen die bewijzen dat York M. en Jaïr W. in de verongelukte auto zaten en maakt uit een trits waargenomen fysieke gesprekken, afgeluisterde telefoontjes en onderschepte pingberichten op dat Danny K. 'vijftig ruggen' (50.000 euro) aan York M. moet hebben betaald voor de moord. York M. schreef een halfzus dat hij 'eerst een paar mensen moest doodschieten' en dan weer geld zou hebben. Een criminele vriend pingde hij dat hij 'liquidaties en zo' voorbereidde. 'Dat zijn humoristische opmerkingen', zei M. het gerechtshof. 'Ik ga het toch niet als een achterlijke idioot echt via ping hebben over moord?'

Onzin
Hoewel de liquidatie mislukte, beschikte M. eind 2011 ineens over veel geld, waarvan hij een vriendin Uggs en een dure jas gaf. M. vond de hele zaak maar onzin. 'Die meneer Etou's is nog in leven toch, dus waar hébben we het over? Als-ie nou een kogel door zijn kop had, was het moord, maar nu?! Hier wordt een heisa van gemaakt.'

Advocaten Christian Flokstra (van M.) en Eline Groenendaal (van W.) benadrukten dat het beweerde doelwit Etou's Belserang kort na het incident niet voor een liquidatie zei te vrezen. Hij zei ook niet het idee te hebben dat Danny K. zijn broer Boneka had laten vermoorden, zoals in een reeks tips aan de recherche was gesteld, maar beschuldigde juist een andere bekende crimineel uit De Pijp, waar ze samen opgroeiden.

Flokstra: 'De rechtbank heeft de vinger al op de zere plek gelegd: welk misdadig doel de inzittenden van de Audi zouden hebben nagestreefd, is niet komen vast te staan. Dan mag er geen ruimte zijn voor gissingen, vermoedens en veronderstellingen.'

Onderbouwing
De raadslieden zien geen bewijs voor het motief dat Danny K. moet hebben gehad om Belserang te laten vermoorden en ze zien evenmin onderbouwing van het standpunt dat hun cliënten bij de uitvoering van zo'n plan betrokken waren.

Groenendaal: 'Dit dossier staat bol van tunnelvisie. Het is één grote interpretatie. Het nieuwe onderzoek voegt niets toe en de spullen in de auto's, inclusief het wapen, kunnen ook voor een heel ander misdadig doel bedoeld zijn geweest.' De rechtbank doet 27 februari uitspraak. De komende week worden eerst nog de andere verdenkingen tegen York M. behandeld: de granaataanslag op de Amsterdamse rechtbank en de bijna dodelijke schietpartij in De Pijp waarvoor de rechtbank hem vijftien jaar celstraf gaf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden