Update

Maar 12 van 89 logeerhuizen Utrecht in gebruik

Van de 89 ingerichte tijdelijke logeerwoningen voor bewoners van de Utrechtse 'asbestwijk' Kanaleneiland, waren er vandaag nog maar 12 in gebruik genomen. Bewoners van 22 andere adressen hebben gekozen voor de 1500 euro per maand die zij krijgen voor het zelf regelen van tijdelijke vervangende huisvesting.

Agenten in de verontreinigde wijk. Beeld anp
Agenten in de verontreinigde wijk.Beeld anp

Dat heeft burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht vanmiddag gezegd. In totaal zijn nu bewoners van een kleine 25 woningen vertrokken uit de opvanghotels waarin zij sinds vorige week logeerden.

Uit een nieuwe telling is vandaag gebleken dat de bewoners van 91 van de 184 betrokken woningen in de vervuilde wijk nog op vakantie zijn. Veel gezinnen blijven nog wekenlang weg, aldus de gemeente. Bij terugkeer kunnen de bewoners hun huis alsnog laten inspecteren, als ze daar prijs op stellen.

Geen volledig beeld
De gemeente Utrecht kon vandaag nog steeds geen volledig beeld geven van de mate waarin asbest is verspreid in 4 straten in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. De analyse van de honderden monsters die in de betrokken woningen zijn genomen zou in het weekeinde klaar zijn, maar dat is volgens Wolfsen niet gelukt.

Wolfsen benadrukte dat de cijfers, zodra ze bekend zijn, eerst zullen worden voorgelegd aan de bewoners van de flatwoningen en portieken. Elk huishouden wordt volgens hem persoonlijk ingelicht over eventueel aangetroffen vervuiling in hun woning.

Resultaten
Woningcorporatie Mitros stelt de bewoners van de 48 flats aan de Marco Pololaan op de hoogte van de resultaten van de inspectie die wordt gedaan als de sanering van twee trappen en een hal klaar is. Met de sanering is vandaag gestart. Naar verwachting kunnen de evacués uit de flats later deze week terug naar huis, maar wanneer dat precies zal zijn, was vandaag nog niet bekend.

Mitros helpt de bewoners ook bij de terugkeer naar hun woningen. Omdat de terugkeer aanstaande is, is besloten dat de mensen uit de Marco Pololaan in de opvanghotels kunnen blijven.

'Het zal je maar gebeuren'
'Het zal je maar gebeuren, midden in de vakantie: je verlaat je huis omdat daar onderzoek wordt gedaan naar asbest. Even staat je hele leven op z'n kop.'

Dat heeft burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht op zijn weblog geschreven. 'Ik snap de twijfels en soms frustratie van bewoners.' Volgens Wolfsen nemen de gemeente en woningcorporatie Mitros alleen genoegen met 'duidelijke, volledige en betrouwbare antwoorden'. Daarom vraagt hij de bewoners om 'geduld en vertrouwen'.

De communicatie tussen de bewoners van de vier straten in de wijk Kanaleneiland en de gemeente en woningcorporatie verloopt zeer moeizaam na een stroeve start begin vorige week. Wolfsen probeert via zijn blog nogmaals begrip voor de getroffenen te tonen en nog eens uit te leggen waarom de onzekerheid nog voortduurt.
'We willen allemaal dat de bewoners hun leven zo snel mogelijk weer kunnen oppakken - in hun eigen, veilige huis in een veilige omgeving', aldus de burgemeester.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden