Maanden van felle strijd om schaatstempel, een overzicht

Almere werd vrijdag door de KNSB aangewezen als locatie voor de nieuwe nationale schaatstempel. Daaraan ging een felle strijd vooraf met Zoetermeer en Heerenveen om de toewijzing van de nieuwe topschaatshal. Een overzicht van de ontwikkelingen van de afgelopen maanden.

Redactie
Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere tijdens de presentatie van de nieuwe Icedôme. Beeld anp
Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere tijdens de presentatie van de nieuwe Icedôme.Beeld anp

8 maart 2013
Schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF laten weten dat ze samen gaan bepalen waar de nieuwe nationale schaatsbaan komt. Ze hebben de keuze uit drie plannen die het afgelopen jaar zijn ingediend: Thialf Heerenveen, Icedôme Almere en TranSportium Zoetermeer.

21 mei
In een uitgelekt rapport van de KNSB komt naar voren dat de keuze is gevallen op Almere. Dat leidt tot boze reacties uit Friesland en Zoetermeer. De laatste noemt de besluitvorming 'onzorgvuldig, ondoorzichtig en amateuristisch.' Het provinciebestuur van Friesland trekt de betrouwbaarheid van de bond in twijfel omdat de KNSB al in november 2012 steun zou hebben toegezegd aan Thialf.

21 mei
Commissaris van de Koning John Jorritsma van Friesland stelt dat het nieuwe Thialf hoe dan ook wordt gebouwd, ongeacht de locatiekeuze van de KNSB en NOC*NSF.

25 mei
KNSB en NOC*NSF stellen het besluit over de locatie van de schaatsbaan uit in afwachting van onderzoek naar de financiële haalbaarheid van de plannen van de drie gegadigden. Dat moet worden uitgevoerd door accountantskantoor Ernst & Young. De voorlopige gunning moet op 8 augustus bekend worden gemaakt. De keuze van de accountant stuit op verzet van Almere omdat deze tevens diensten verricht voor de provincie Friesland.

3 juni
Almere presenteert de plannen voor de Icedôme. Burgemeester Annemarie Jorritsma stelt dat de bouw daarvan hoe dan ook doorgaat, ook als de stad niet als locatie voor het topsportcentrum wordt aangewezen. Bouwbedrijf BAM staat garant voor de financiering van 185 miljoen euro. Het complex, dat wordt gebouwd langs de A6, moet in 2016 klaar zijn.

28 juni
KNSB-voorzitter Doekle Terpstra laat, na de kritiek van Almere, weten dat niet Ernst & Young maar accountant Berenschot de plannen van de drie gemeenten gaat doorrekenen.

7 juli
De initiatiefnemers van Icedôme Almere leggen de KNSB een ultimatum op om binnen enkele dagen een besluit te nemen over de locatie van de schaatsbaan. Als de bond dat niet doet, volgt er een kort geding.

19 juli
De rechter geeft de KNSB en NOC*NSF na ondertekening van het vonnis 5 dagen de tijd om bekend te maken waar de nieuwe schaatstempel van Nederland komt te staan. Het vonnis werd maandag 22 juli ondertekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden