Plus

Maandag is het D-Day voor Slotervaart

Krijgt MC Slotervaart een doorstart of wordt het ziekenhuis ontmanteld? Maandag valt de beslissing waar tienduizenden patiënten en het personeel met smart op wachten.

Jop van Kempen
Krijgt MC Slotervaart een doorstart of wordt het ziekenhuis ontmanteld? Beeld anp
Krijgt MC Slotervaart een doorstart of wordt het ziekenhuis ontmanteld?Beeld anp

1. Is er een koper?
"Ja," zegt curator Marc van Zanten. Hij is door de rechtbank aangewezen om de bezittingen en schulden van het ziekenhuis te beheren. Omdat de overname van een ziekenhuis zeer complex is, heeft Van Zanten accountants van Price­waterhouseCoopers de opdracht gegeven de verkoop te begeleiden. "Er zijn 33 biedingen ­geweest en er is nog één kandidaat over," aldus Van Zanten. Het betreft aandeelhouders van Cardiologie Centra Nederland (CCN).

2. Is Loek Winter, mede-eigenaar van het failliete MC Slotervaart, betrokken bij CCN?
Ja, maar als de aandeelhouders van CCN MC Slotervaart overnemen, wordt Winters rol ontmanteld, zegt Van Zanten. "De aandeelhouders van CCN richten dan een nieuw bedrijf op met een nieuwe naam, waarin Winter geen enkele rol speelt." De curator beseft dat er bij personeel, patiënten, publiek en politiek veel weerstand komt als Winter via de achterdeur terugkeert in het ziekenhuis dat onder Winters leiding failliet ging. Ook Van Zanten wil verder zonder Winter.

3. Hoe groot is de kans dat een doorstart slaagt?
Zonder inzage in de financiële gegevens is dat niet te zeggen. Wel staat vast dat een doorstart alleen op korte termijn kan slagen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGZ), die waakt over de kwaliteit van de medische zorg in Slotervaart, heeft de overnamekandidaat tot dinsdag de tijd gegeven voor een doorstart. Lukt dat niet, dan moeten alle 50.000 patiënten die nog zorg krijgen in Slotervaart worden overgedragen aan andere ziekenhuizen in Amsterdam en omgeving, een enorme logistieke operatie die al in gang is gezet. De meeste patiënten zijn verzekerd bij Zilveren Kruis. De zorgverzekeraar is verantwoordelijk voor de patiëntenoverdracht.

4. Minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) krijgt het verwijt dat hij zich er te weinig mee heeft bemoeid. Is het ministerie nog steeds ­onzichtbaar?
Nee, sinds afgelopen maandag heeft het ministerie de grip op het ziekenhuis vergroot. De ­medici Robert Pierik (chirurg van de Isala Klinieken) en Martin Schalij (cardioloog van het Leids Universitair Medisch Centrum) kijken mee naar de kwaliteit van de medische zorg die in het Slotervaart wordt geleverd. Chiel Huffmeijer buigt zich op last van het ministerie over de bestuurlijke problemen.

5. De rechter oordeelde vrijdag dat de medisch specialisten geen extra tijd krijgen om zelf een bod uit te brengen om hun eigen ziekenhuis over te nemen. Is dat erg?
Volgens de 43 betrokken specialisten uiteraard wel, maar de rechter vond dat het belang van patiënten niet was gediend met verdere vertraging van een eventuele doorstart. Daarmee steunde de rechter curator Van Zanten, PricewaterhouseCoopers en Zilveren Kruis. Die drie partijen werken nauw samen. Dat is logisch, want alleen als Zilveren Kruis medische behandelingen van de nieuwe overnamekandidaat vergoedt, is er toekomst voor het ziekenhuis.

6. Welke rol heeft de gemeente Amsterdam?
De gemeente wil goede medische zorg voor Amsterdammers, maar speelt geen rol bij de overname van het ziekenhuis. Wel heeft de gemeente het recht bedongen op de eerste koop van de grond en daarmee op het vastgoed. Ook via de erfpacht en het bestemmingsplan kan de gemeente ertoe bijdragen dat de locatie van het Slotervaart een medische invulling blijft houden.

400 werknemers bij gegadigde CCN

Stichting Cardiologie Centra Nederland (CCN) begon twaalf jaar geleden en biedt nu op vijftien locaties in Nederland cardiologische zorg, onder meer in Zuidoost.

Oprichters van CCN zijn de cardiologen Igor Tulevski en Aernout Somsen. Er werken 400 mensen voor CCN.

Saillant is de connectie van CCN met Loek Winter, een van de eigenaren onder wie MC Slotervaart failliet ging. Toen bekend werd dat CCN een doorstart beoogde met de IJsselmeerziekenhuizen, tevens van Winter, ontstond veel onrust.

Tulevski wil het onderzoek dat minister Bruins naar de faillissementen laat doen afwachten, maar hij zei op de radio wanpraktijken niet te ­tolereren. "Als Loek Winter dingen heeft gedaan die niet door de beugel kunnen, dan vind ik, als mens en arts, dat dat niet kan. Maatschappelijk geld kan niet over de ruggen van patiënten worden verdiend."

Bij een mogelijke doorstart van MC Slotervaart zullen de aandeelhouders een nieuw bedrijf oprichten waar Winter geen bemoeienis mee heeft.

Voor wie zich afvraagt hoe een cardiologisch centrum een heel ziekenhuis, met verschillende specialismen, kan runnen, verwijst CCN naar ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum dat CCN in 2015 uit faillissement overnam.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden