'Maak zwemplek van water naast Scheepvaartmuseum'

Naast het Scheepvaartmuseum baantjes trekken in het Oosterdok. Wat coalitiepartijen D66, VVD en SP betreft is dat deze zomer al realiteit.

null Beeld anp
Beeld anp

Raadsleden Marianne Poot (VVD), Hans Glaubitz (D66) en Nelly Duijndam (SP) dienen vrijdag een initiatiefvoorstel in dat verzoekt te onderzoeken of de grasstrook tussen Pension Homeland en het Scheepvaartmuseum ingericht kan worden als niet-officiële zwemplek. Van dergelijke plonsplaatsen wees Amsterdam er in maart al een aantal aan, maar wat het drietal betreft is ook het marineterrein daarvoor geschikt.

Aan het college wat het voorstel betreft de taak te onderzoeken of er faciliteiten zoals zwemtrappen, bodembekleding of een helling geplaatst kunnen worden bij Pension Homeland of elders op het Marineterrein. Op het veldje naast Pension Homeland is plaats voor foodtrucks of andere catering, hoewel het ondernemers wat Poot betreft vrij staat een grotere horecagelegenheid op de plek te beginnen.

Beschut
Het terrein is nu nog in handen van het Rijk maar Poot verwacht dat gesprekken over de bestemming ervan niet te veel problemen op zullen leveren. "Zowel het Rijk als Amsterdam hebben de wens het Marineterrein veel meer bij de stad te betrekken. Het terrein is een van de weinige plekken die heel dicht bij de stad ligt, maar toch beschut. Wat is mooier dan op zo'n plek te kunnen zwemmen?"

Duijndam (SP) ziet op haar beurt ook een pluspunt in de te plaatsen zwemtrappen. Daarmee is het ook voor mensen die per ongeluk in het water belanden, eenvoudig er weer uit te klauteren. "Als het straks daar werkt, waarom dan niet ook elders in de stad? Op plekken met veel uitgaanspubliek bijvoorbeeld."

Poot verwacht dat het voorstel nog voor het zomerreces door de raad gaat, waarna het onderzoek naar de mogelijkheden op het Marineterrein kan starten. Daarna is het volgens haar misschien al in augustus mogelijk pootje te baden naast het Scheepvaartmuseum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden