Lezersbrief

‘Maak van de Rozengracht een fietsstraat, en red de bomen’

De gemeente wil vrijwel alle bomen op de Rozengracht kappen. Twee lezers reageren op de geplande kap.

De bomen op de rozengracht dreigen te worden gekapt.Beeld Marc Driessen

‘Red de bomen en maak van Rozengracht een fietsstraat’

De gemeente wil voor de herinrichting van de Rozengracht alle 33 bomen kappen, zo staat in Het ­Parool van zaterdag 24 augustus. In de ­nieuwe plannen is de straat breder, omdat fietsers, auto’s en trams ieder een ruimere baan krijgen. Het terugplaatsen van de trottoirbanden zou de bomen te veel beschadigen. ­Volgens de ­gemeente is het aanplanten van ­nieuwe sprietjes de beste ­optie.

Als de Rozengracht daarentegen een fietsstraat wordt, waarin auto’s te gast zijn, wordt de weg smaller en kunnen de bomen blijven staan. ­Recente metingen geven aan dat er nu al meer fietsers over de Rozengracht rijden dan auto’s. Met een fietsstraat neemt het aantal auto’s nog verder af. Het argument dat de Rozengracht als fietsstraat onveilig zou zijn, houdt dan niet langer stand.

Hierbij een oproep aan de gemeente om de plannen aan te passen: maak van de Rozengracht een fietsstraat en red hiermee de bomen!

Sander Onland, Amsterdam

‘Kunnen de architecten om de bomen heen plannen?’

Om iets te doen tegen de CO2-uitstoot zouden er wereldwijd veel bomen moeten worden aangeplant. De Rozengracht is een straat met veel verkeer. Gelukkig staan daar grote bomen, die dus veel van de CO2 ­opvangen. Wat doet vervolgens de gemeente Amsterdam? De straat is aan onderhoud toe, dus moeten de 33 bomen gekapt.

Het is om te huilen. De zoveelste keer dat er grote bomen moeten sneuvelen, terwijl we ze hard nodig hebben. Ze staan gewoon weer in de weg. En dan komen er na de her­profilering wel weer ­bomen terug, maar het duurt 50 jaar voor die groot zijn en weer net zo’n nuttige rol ­kunnen vervullen. Zouden de architecten en verkeersdeskundigen eens kunnen beginnen met plannen maken waarin de ­bomen, zeker in dit veranderde ­klimaat, het belangrijkst zijn? Graag om de bomen heen plannen.

Nanny Truijens, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden