Opinie

'Maak van Anne Frank geen postergirl'

Gisteren lekte uit dat de EO een Anne Frankmusical wil produceren. Of het doorgaat of niet, laten we ophouden van Anne een postergirl van de oorlog te maken, zegt regisseur Joris van den Berg.

null Beeld anp
Beeld anp

Een tv-spektakel rond het verhaal van Anne Frank, waarbij bekende Nederlanders scènes naspelen uit het dagboek en bekende Nederlandstalige nummers zingen. Dat is kortweg het programma-idee van de EO dat gistermiddag naar buiten kwam. Hoewel de omschrijving suggereert dat het hier een satirisch programmaformat betreft dat de 'musicalificatie' van historische figuren op de hak wil nemen, is dit volgens de omroep oprecht een project dat ze willen realiseren. De kritiek die op het idee volgde heeft die ambitie vooralsnog niet geremd.

Het is goed dat er wordt nagedacht over manieren waarop de nationale dodenherdenking voor nieuwe generaties levendig kan worden gehouden. Maar je kunt je afvragen of je wil dat mensen de Tweede Wereldoorlog gaan verbinden aan Guus Meeuwis die Anne van Herman van Veen zingt terwijl een stoet door Amsterdam trekt met fakkels in de hand.

Postergirl van de oorlog
Het lijkt zo langzamerhand alsof Anne een soort postergirl van de oorlog moet zijn. Alsof zij behalve slachtoffer, schrijfster van een dagboek en bewoonster van het Achterhuis vooral ook opperambassadrice van de oorlog en van verdraagzaamheid is, zoals andere bekende Nederlanders vaak hét gezicht zijn van een goed doel. Anne Frank wordt het merk voor alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Eerst was er voor het publiek het dagboek en het Achterhuis, inmiddels is er een groots theaterstuk dat in de Houthavens speelt, straks misschien een tv-show of wie weet wat, met het risico dat iedereen vanwege de overdaad geïrriteerd en Anne-moe raakt. Dat zal toch niet de bedoeling zijn van deze initiatieven approved by Anne.

Ondertussen willen zowel de makers van de EO als het theaterstuk Anne duidelijk maken dat hun doelstellingen zeer integer en respectvol zijn. Al zullen maar weinig mensen bij de woorden 'respectvol' en 'integer' denken aan een Muziekfeest met zingende BN'ers en fakkeloptocht, laat staan aan het bouwen van een nieuw theater of een champagnearrangement.
Natuurlijk is het logisch dat deze makers de illusie van totale integriteit proberen te wekken, maar ze willen ook gewoon geld verdienen, een programmaformat gerealiseerd krijgen en zo veel mogelijk bezoekers of kijkers trekken. En daar kunnen zij Anne dankzij haar internationale bekendheid goed voor gebruiken.

Herdenkingsspektakel
Niet dat het per definitie verkeerd is om middels Anne mensen te inspireren of over de oorlog te vertellen, maar het zou krachtiger zijn om haar met mate te gebruiken. Het zou zonde zijn als generaties die nu nog geboren moeten worden bij Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog vooral nog denken aan een herdenkingsspektakel met Hollandse hits of een theaterstuk met luxe pauzehapjes, waarbij de verschrikkingen van de oorlog slechts een bijzaak zijn geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden