Aangeboden door Yamaha

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

Maak je zelf gehoord! Hoe muziek uw geesteljike gezondheid kan verbeteren.

Er zijn sterke aanwijzingen dat het maken van muziek en het spelen van een muziekinstrument, zelfs een beetje, gunstig is voor de mentale, fysieke en emotionele gezondheid. Het maakt niet uit hoe oud je bent of zelfs je vermogen - zolang je maar een paar minuten speelt zo vaak als je kunt - je neemt positieve stappen om je mentale gezondheid te verbeteren. Voor kinderen en jongeren die moeite hebben zich uit te drukken, is het bespelen van een instrument een leuke manier om stress te beperken en depressie en angst op afstand te houden. 

Een enquête uitgevoerd door de liefdadigheidsinstelling voor geestelijke gezondheid Mind heeft vastgesteld dat drie op de vijf jongeren tussen 11 en 19 jaar een psychisch gezondheidsprobleem hebben ervaren of dicht bij iemand staan die dat wel heeft. Kinderen en jongeren worden tegenwoordig ook geconfronteerd met de extra online druk van cyberpesten en het concurrentievermogen van sociale media. 

Het leren spelen van een muziekinstrument is levensverbeterend en kan helpen om uitdagende situaties thuis, op school of op het werk te overwinnen.
Hier zijn vijf eenvoudige stappen die Yamaha Music aanbeveelt: 

Geef uw hersenen een training

Een muziekinstrument bespelen is als een training voor elk deel van de hersenen. Het helpt mentale prestaties en geheugen te verbeteren. Na verloop van tijd zal het spelen van muziek de coördinatie en motorische vaardigheden verfijnen. Verbetering van muzikale vaardigheden maakt gebruik van alle delen van de hersenen die betrokken zijn bij concentratie. Muziek lezen helpt de hersenen om het vermogen om informatie te verwerken te verbeteren, wat resulteert in verbeterde lees- en rekenvaardigheden.

Beeld Yamaha

Te veel werk en niet genoeg spelen

Het vinden van tijd voor ontspanning is van vitaal belang om lichaam en geest te helpen zich niet overweldigd te voelen. Een nieuwe en leuke hobby kan een geweldige manier zijn om te ontspannen. Het vinden van een plezierige hobby zal helpen de hersenen uit te schakelen van de druk van werk, school of universiteit en je zult beter omgaan met werk of studeren nadat je er een pauze van hebt genomen. 
Als je altijd al wilde spelen of een vervallen muzikant bent, waar wacht je dan op? Doe het gewoon

Communiceren

Muziek kan helpen omgaan met het begrijpen van moeilijke gevoelens. Muziek is een creatieve manier om gevoelens van verdriet en emoties te openen en te delen. Muziek helpt je communiceren en helpt je te treuren. Misschien wil je je gevoelens opschrijven in liedvorm. Het delen en afspelen van muziek laat je beseffen dat je dat bent niet alleen. 

Ga voor doelstellingen

Een laag zelfbeeld kan leiden tot depressie en angst. Door een aantal realistische doelen te stellen, bijvoorbeeld om een paar maten of noten te leren spelen of elke dag 20 minuten te oefenen, geeft dit een geweldig gevoel van voldoening. Het zal ook het zelfvertrouwen en het gevoel van positiviteit op andere gebieden van het leven verbeteren.

Oefening

Actief zijn vermindert een deel van de emotionele intensiteit om je heen. Een instrument bespelen leidt natuurlijk tot verhoogde lichamelijke activiteit. Of u nu gitaar, piano, strijkers of een blaasinstrument speelt, u gebruikt arm- en rugspieren om uw instrument te bespelen of vast te houden. Speel krachtig op de drums en krijg gratis een cardiotraining!

Zoek vrienden

Het hebben van een goed sociaal netwerk is belangrijk. Muziek kan een manier zijn om nieuwe, gelijkgestemde mensen te ontmoeten - spelen in een band, orkest of een koor - kan een geweldige manier zijn om nieuwe vrienden te maken.

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden