'Maak Belgische chocolade beschermd merk'

Belgische chocolade is wereldberoemd, maar de benaming is niet beschermd en kan dus worden misbruikt voor cacaoproducten van veel mindere kwaliteit. Daarom zoekt de Belgische minister van Economie en Consumentenzaken, Johan Vande Lanotte, naar manieren om van 'Belgische chocolade' een beschermd merk te maken.

Johan Vande Lanotte Beeld EPA
Johan Vande LanotteBeeld EPA

Op dit moment kan iedereen beweren dat hij Belgische chocola maakt of verkoopt. Dat levert schade op aan het imago van het product en van de fabrikanten, aldus Vande Lanotte. Hij wil de chocola scharen onder een Europese beschermingsregel voor streekproducten, waar ook bijvoorbeeld Ardenner ham of (in Nederland) Edammer kaas onder vallen.

Belgische chocolatiers pleiten al langer voor een bescherming van hun product. Chocolade is een belangrijke pijler van de Belgische voedingsindustrie. De omzet stijgt al 10 jaar op rij en bereikte in 2011 een waarde van 4,3 miljard euro. In het land werken 6400 mensen in de chocoladesector.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden