Maagverkleining deed grotematenwinkel Mateloos de das om

Na ruim dertig jaar sluit grotematenwinkel Mateloos in Amsterdam-West. De crisis en het internet zorgden al voor een vermindering van het aantal klanten, de populariteit van maagverkleiningen deed de winkel de das om. Drie weken sloot Mateloos zijn deuren.

Een flyer voor de winkelBeeld Daniel Cohen

Ariane Brouwers werkte de afgelopen twintig jaar bij grotematenwinkel Mateloos in Amsterdam-West en zag het aantal klanten teruglopen onder meer door de maagverkleining. "Het werkte als een besmetting. Daarvoor hadden we ook wel eens van die trends voorbij zien komen. De kaakklem bijvoorbeeld, waarbij de kaken aan elkaar werden vastgemaakt, en de maagballon, maar geen een sloeg zo aan als de maagverkleining."

Volgens de Nederlandse Obesitas Vereniging (NOV) is het aantal maagverkleiningsoperaties de laatste jaren toegenomen. Dit jaar zullen naar verwachting zo'n 11.000 operaties worden uitgevoerd, in 21 centra. Het MC Slotervaart in Amsterdam-West deed samen met het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad 1359 gastric-bypassoperaties in 2014, waarbij een deel van de dunne darm wordt omgelegd en de maag definitief verkleind. In 2015 waren dat er meer dan vijftienhonderd.

Hulpmiddel, geen wondermiddel
Tien jaar geleden ging je voor zo'n operatie nog naar België, zegt Nienke Cnossen van de werkgroep bariatrie van de NOV. "Het is een redelijk nieuwe tak in de gezondheidszorg die enorm in ontwikkeling is. Het aanbod is groter en het krijgt meer bekendheid. Iedereen kent inmiddels wel iemand die een maagverkleining is ondergaan. Het gaat steeds meer spelen. Daardoor wordt de interesse ook aangewakkerd."

"Over een maagverkleining wordt vaak makkelijk gedacht, maar het hele traject is juist heel heftig," zegt een woordvoerder van het OLVG. "Vooraf word je beoordeeld door een psycholoog en je moet meerdere afvalpogingen hebben gedaan. Ook na de operatie krijg je bijvoorbeeld sportbegeleiding."

Na de operatie kan de begeleiding nog beter, vooral op de lange termijn, denkt Cnossen. "Een operatie is een hulpmiddel, geen wondermiddel. We zien dat mensen na twee jaar weer gaan aankomen. Het zou goed zijn om de begeleiding ook langer na de operatie te behouden."

Lees ook: De maat was vol [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden