Update

Maagdenhuis wordt vanavond niet meer ontruimd

De bezetters van het Maagdenhuis in Amsterdam moeten het gebouw tegen middernacht verlaten. Doen ze dat niet, dan moeten ze een dwangsom betalen van 1000 euro per dag. De politie ontruimd het pand op zijn vroegst zaterdagochtend. 

Actievoerende studenten in het bezette Maagdenhuis Beeld ANP
Actievoerende studenten in het bezette MaagdenhuisBeeld ANP

Dat besliste de rechtbank in Amsterdam vandaag in een kort geding dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) tegen de actievoerders had aangespannen. De UvA eiste dat de demonstrerende studenten het pand binnen vier uur zouden verlaten.

De universiteit heeft het vonnis rond 20.00 uur laten betekenen, wat betekent dat de studenten tegen middernacht moeten vertrekken. 'We zijn blij dat het vonnis er ligt, en hopen dat iedereen uit zichzelf het Maagdenhuis verlaat', aldus Louise Gunning, voorzitter van het College van Bestuur. 'Het is nu aan de driehoek om te beslissen wanneer ze het pand willen ontruimen.'

De driehoek, het overlegorgaan van politie, gemeentebestuur en justitie, liet in een reactie weten dat ze er van uit gaan dat het College van Bestuur 'het vonnis zal gebruiken om met de studenten afspraken te maken over een ordentelijk vertrek uit het Maagdenhuis'.

Geen homogene groep
Het universiteitsbestuur had geen vertrouwen in een afsluitend festival dat de demonstrerende studenten zaterdag en zondag willen houden. Tijdens dit 'Festival der Wetenschappen' stonden sprekers, workshops, discussies en muziekoptredens op het programma. De rechter ging mee in de argumenten van de UvA, die vreest dat er veel schade zal ontstaan door het festival. 'Er zijn onvoldoende garanties dat het festival veilig en ordentelijk zal verlopen', verklaarde de rechter.

Ook was ze het eens met het universiteitsbestuur dat er niet sprake is van een homogene groep, waardoor niet duidelijk is wie namens wie spreekt.

Volgens de raadsman van de UvA hebben de bezetters de afgelopen weken voor 500.000 euro schade aangericht in het pand en zijn er incidenten geweest met gewonden. 'Er zijn plafonds kapotgemaakt, er zijn kamers opengebroken en er is grafitti aangebracht.'

De bezetters laten weten vanavond niet te zullen vertrekken. 'Wij gaan maandag voor 12 uur vrijwillig weg. Voor die tijd is er geen sprake van vrijwilligheid', aldus een van de bezetters. De mogelijkheid van een ingrijpen door de politie nemen de bezetters voor lief. Hun advocaat liet weten dat er slechts een rekening was van 245 euro voor de reparatie van de voordeur.

Vergaderen
Harriët Bergman van de Nieuwe Universiteit in een reactie: 'We hopen dat het bestuur van de UvA het ontruimingsbevel pas maandag geeft. We gaan toch door met het festival. Als we eruit worden gezet gaan we door op het Spui, het is toch lekker weer. En voor de dwangsom die we zouden moeten betalen, komen er vast wel weer donaties binnen.'

De Centrale Ondernemingsraad van de UvA reageert op Twitter. 'Jammer dat de Nieuwe Universiteit het onderhandelingsresultaat niet accepteerde. Dan was dit niet gebeurd.'

De vakbonden vinden het jammer dat het waarschijnlijk toch komt tot een ontruiming. 'We betreuren het dat er nu toch een ontruiming lijkt te komen', zei bestuurslid Jan Boersma van FNV Overheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden