Maagdenhuis op korte termijn niet ontruimd

Het bezette Maagdenhuis zal volgens de Universiteit van Amsterdam op korte termijn niet ontruimd worden. 'We merken dat er vruchtbare discussies plaatsvinden en dat er inspirerende bijeenkomsten worden georganiseerd,' aldus Yasha Lange, woordvoerder van de UvA. 

null Beeld anp
Beeld anp

Studenten van de UvA hebben eerder vandaag een gesprek gehad met leden van het college van bestuur van de universiteit. Studente Harriët Bergman, woordvoerster van de beweging de Nieuwe Universiteit, noemde het gesprek na afloop echter 'onbevredigend'.

Volgens Bergman werd op kritische vragen geen antwoord gegeven of werd dit uitgesteld. 'Ik kreeg van het bestuur als antwoord op mijn vraag 'daar ga ik graag met je over in debat'. Maar dat debat had juist nu gevoerd moeten worden, daarvoor is toch dit debatuur', zei Bergman.

Ondanks het gevoel geen antwoord te krijgen op kritische vragen is Bergman wel te spreken over de mogelijkheid om wekelijks met het bestuur in gesprek te gaan. De UvA was maandag niet bereikbaar voor commentaar over het verloop van het gesprek.

Nationale actiedag
Afgelopen woensdag drong een groep studenten het Maagdenhuis, waar het bestuur van de UvA zetelt, binnen en houdt het pand sindsdien bezet. Dat gebeurde nadat de bezetting van het Bungehuis door de politie beëindigd werd. Het gaat om dezelfde studenten. Zij eisen meer inspraak. Bergman liet maandag weten dat de studenten voorlopig niet van plan zijn uit het Maagdenhuis te vertrekken.

De studenten hebben woensdag tot nationale actiedag uitgeroepen. Het is de bedoeling dat op die dag op universiteiten in het hele land wordt gedemonstreerd voor meer democratie en inspraak van studenten op hun eigen universiteiten. Geld speelt een te grote rol bij veel beslissingen van universiteitsbesturen, vinden de studenten en ook een groep docenten. Wat er woensdag precies gaat gebeuren is nog niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden