Maagdenhuis-bezetters boren nieuwe achterban aan

Tweehonderd belangstellenden kwamen vanmiddag bij elkaar in het sinds woensdag bezette Maagdenhuis om te praten over hoe het studentenprotest landelijk kan worden.

Optreden van rapper Typhoon in het Maagdenhuis Beeld Maarten Brante
Optreden van rapper Typhoon in het MaagdenhuisBeeld Maarten Brante

Studenten van de universiteiten in Utrecht, Leiden, Groningen, Enschede en Delft reisden af naar het Spui om hun solidariteit met de bezetting te laten zien.

Later in de middag gaan studenten en sympathisanten uiteen in werkgroepen om na te denken over de manier waarop de eisen van de studenten breder ingezet kunnen worden. Gemene deler is dat men meer democratie wil op universiteiten en hogescholen.

Inmiddels hebben Delft, Groningen, Utrecht en Leiden een eigen afdeling van actiegroep De Nieuwe Universiteit (die achter de Maagdenhuisbezetting zit) opgericht.

Nieuwe achterban
Ook hoge scholen in Nederland roeren zich. De HvA heeft sinds de bezetting woensdag met bijna alle hogescholen in Nederland een whatsappgroep opgericht om verder na te denken over de rol van hogescholen in het protest. 'Het gaat nu vooral over universiteiten, maar dit is ook ons Maagdenhuis en ons cvb,' zegt Pieter Claeys (33) secretaris van de Centrale Medezeggenschapsraad Van de HvA, medewerker studentenzaken. 'Maar om in Den Haag iets voor elkaar te krijgen zouden we het beste samen moeten optrekken.'

Voorlopig is het einde van de bezetting van het gebouw nog niet in zicht. Een woordvoerder van de bezetters zegt dat ze nog een poos willen blijven en dat medewerkers van het gebouw morgen weer aan het werk kunnen. 'Wij hebben de hal in gebruik, maar de kantoren zijn gewoon bereikbaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden