Maagdenhuis beklad, studenten doen oproep tot nieuw verzet

Actiegroep De Nieuwe Universiteit (DNU) heeft de derde verjaardag van de Maagdenhuisbezetting uit 2015 aangegrepen voor een oproep tot nieuw protest.

David van Unen
Een rood vierkant op het Maagdenhuis Beeld Facebook
Een rood vierkant op het MaagdenhuisBeeld Facebook

Op de deur van het Maagdenhuis is in de nacht van zondag op maandag een rood vierkant aangebracht, het beeldmerk van de Nieuwe Universiteit en de actievoerders die drie jaar geleden het Maagdenhuis bezetten.

Die bezetting heeft voor te weinig verandering gezorgd, vindt de actiegroep. 'Politiek en bestuur doen nog steeds niets tegen de extreme werkdruk,' schrijft DNU op Facebook.

Profiel 2016
De UvA voert de kostbare herorganisatie van de faculteit Geesteswetenschappen (onder de naam profiel 2016 aanleiding voor de acties) volgens hen alsnog in. 'De adviezen van de commissie diversiteit zijn genegeerd en daarnaast is er in de afgelopen twee jaar maar liefst tien miljoen bezuinigd.'

Voorzitter Geert ten Dam van het college van bestuur van de UvA deelt de zorgen over werkdruk en onderfinanciering, maar zegt tegelijkertijd niet meer te kunnen doen dan nu gebeurt.

"De beschuldigingen dat er niets gebeurt, nou nou. Er wordt veel gepraat, we hebben wekelijks gezamenlijke lunches en een online platform waar beleidsvoorstellen verzameld worden. Maar we kunnen niet op alle punten ijzer met handen breken."

De Maagdenhuisbezetting
In de nacht van 25 op 26 februari 2015 bestormden zo'n driehonderd boze studenten het Maagdenhuis, nadat ze eerder die maand al het nabijgelegen Bungehuis tien dagen bezet hadden.

Wijlen burgemeester Eberhard van der Laan ging voor het oog van de media diezelfde avond nog bij ze langs, maar kon niet voorkomen dat het tot 11 april duurde voor de bezetting eindigde. De ME ontruimde het pand toen.

Toenmalig voorzitter Louise Gunning - voor veel demonstranten de kop van jut - diende haar ontslag in en er kwamen commissies en medezeggenschapsraden. Zonder veel resultaat, vindt DNU.

Revolte
Daarom wordt wat DNU betreft opnieuw een universiteitspand bezet en leggen docenten het werk neer. 'De studentenraden alleen zijn niet bij machte dit te stoppen. Een volgende revolte wel.'

Ten Dam zit allerminst op een nieuwe bezetting te wachten, maar schrikt niet van het dreigement. "Het staat studenten en medewerkers altijd vrij op te roepen tot actie."

Lees ook: Wat is de opbrengst van de bezetting van het Maagdenhuis?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden