M23-rebellen onduidelijk over vertrek uit Goma

Leden van de Congolese rebellenbeweging M23 geven tegenstrijdige signalen over de vraag of ze de strategische stad Goma gaan verlaten. Een ding is duidelijk: de rebellen zijn nog steeds de baas in de stad en geen troepenmacht lijkt in staat ze snel te verdrijven.

Congolezen op de vluchtBeeld epa

Leden van de Congolese rebellenbeweging M23 geven tegenstrijdige signalen over de vraag of ze de strategische stad Goma gaan verlaten. Een ding is duidelijk: de rebellen zijn nog steeds de baas in de stad en geen troepenmacht lijkt in staat ze snel te verdrijven.

De onderminister van binnenlandse zaken van M23, Théophile Ruremesha, zei woensdag tegen persbureau AP dat M23 zich terugtrekt als president Joseph Kabila instemt met de eisen van grootschalige landelijke hervormingen en onderhandelingen.

De Afrikaanse Unie en (het regionale blok, red.) CIRGL hebben ons gevraagd ons terug te trekken uit Goma. Daartoe zijn we bereid, we respecteren diplomatie', zei Ruremesha. 'Maar we realiseren ons dat Kabila niet serieus overweegt aan onze eisen tegemoet te komen. Als we zien dat er bereidheid is om onze eisen in te willigen, dan kunnen we concessies doen.'

De regionale organisaties hebben M23 gevraagd Goma uiterlijk vrijdag te verlaten, maar Ruremesha zei dat de terugtrekking mogelijk langer op zich laat wachten. 'Uit humanitair oogpunt kunnen we de stad niet in handen van zo maar iemand achterlaten', zei hij. 'Een neutrale macht vormen kost tijd.'

De legerleider van M23, kolonel Sultani Makenga, zei ook dat de rebellen van plan zijn zich uit Goma terug te trekken, maar wilde niet zeggen wanneer precies.

Daar waar sommigen M23 vrezen, die pas acht maanden oud is maar al een reputatie heeft als het gaat om standrechtelijke executies en het rekruteren van kindsoldaten, zijn anderen bang voor het ongedisciplineerde regeringsleger.

Woensdagmiddag liepen zo'n duizend mensen mee in een mars uit steunbetuiging aan de rebellen. Ze willen dat M23 in Goma blijft. 'Ik wil dat Kabila vertrekt, want hij heeft de bevolking niet geholpen en ons land heeft geen vooruitgang geboekt sinds hij aan de macht is', zegt Augustin Katombo, een van de deelnemers aan de mars. 'Ik vind dat M23 moet blijven, want we willen niet dat het leger terugkomt.'

Er waren zo'n 1500 goedbewapende VN-vredessoldaten in Goma aanwezig toen M23 aanviel, maar ze deden niets, omdat ze geen mandaat zouden hebben. Een van hun belangrijkste taken is het beschermen van de burgerbevolking.

Veel mensen zijn bang voor een aanval van het Congolese leger, dat enkele kilometers ten zuiden van Goma is gelegerd. 'Dit is een zenuwslopende situatie, die elk uur verandert. We kunnen niet eens iets voor de volgende dag plannen', zegt inwoner Ernest Mugisho. 'M23 moet een duidelijke boodschap afgeven, want voor ons, de bevolking, is dit niet goed.'

De rebellenbeweging heeft de beschikking over een grote hoeveelheid wapens, waaronder zwaar geschut, die vorige week werden achtergelaten door het vluchtende Congolese leger, zei Jean-Marie Runiga, president van M23, die bestaat uit militairen die zijn gedeserteerd uit het Congolese leger. Volgens de Verenigde Naties wordt M23 gesteund door buurland Rwanda en in mindere mate door Uganda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden