Update

M.: mijn pedoseksuele gevoelens zijn een vloek

Robert M. ziet zijn pedoseksuele gevoelens als een vloek. Dat zei hij vanmiddag tijdens zijn verhoor door de rechtbank. 'Ik noem het simpelweg een vloek, omdat ik er nooit om heb gevraagd. Ik heb het opgelegd gekregen.' Hij sprak van 'de kaarten die ik uitgedeeld gekregen heb'.

Robert M. (midden) op een rechtbanktekening. Beeld ANP
Robert M. (midden) op een rechtbanktekening.Beeld ANP

De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak zei dat hij zijn gevoelens lang heeft onderdrukt, maar dat hij er uiteindelijk toch aan heeft toegegeven. Naar eigen zeggen moest hij '24 uur per dag, 7 dagen per week' zijn 'eigen bewaker' zijn. 'Ik heb het tien jaar volgehouden. Ik vraag me af of iemand anders in mijn plaats dat langer had gedaan.'

Lotgenoten
M. vergeleek zijn contact via internet met andere pedofielen met kankerpatiënten die steun bij elkaar vinden. 'Het lotgenotencontact helpt heel veel.' En: 'Het was niet iets wat ik met de huisarts kon bespreken.' Overigens heeft M. dat op zeker moment wel gedaan. Hij wilde een middel om zijn seksuele aandrang te onderdrukken, maar de huisarts zou hem niet serieus hebben genomen. Had hij dat wel gedaan, dan zou 'veel ellende' voorkomen hebben kunnen worden.

De rechtbank hield M. woensdag onder meer een chatgesprek voor waarin hij iemand anders tal van tips gaf over hoe diegene kinderen kon misbruiken zonder dat de ouders het merken. Niet gepakt worden is tot aan zijn arrestatie een prioriteit geweest in het leven van Robert M.

Collectie
Het maken van foto's en filmpjes van het misbruik was een manier om een tijdje van kinderen af te blijven. M. bezat een gigantische collectie beeldmateriaal, deels door hemzelf gemaakt. De zelfgemaakte beelden heeft hij voor een deel aan geestverwanten doorgegeven, maar dezen zijn volgens hem of overleden of opgepakt. Zo'n 100 foto's en 5 filmpjes zwerven nog op het internet, aldus M. '99 procent van de ouders kan wat dat betreft gerust zijn.'

M. maakte gewag van een ongelukkige jeugd, die werd bepaald door drankzuchtige ouders die weinig om hem gaven.

Verklaring
Robert M. mocht een verklaring afleggen na afloop van het verhoor dat de rechtbank hem vanmiddag afnam. De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak had gevraagd of hij een verklaring mocht afleggen voorafgaand aan het verhoor. De rechtbank wil hem wel de gelegenheid geven om te zeggen wat hij wil, maar vindt het wat ver gaan om 'te beginnen met wat normaal gesproken het laatste woord heet'.

M. wil naar eigen zeggen een verklaring geven om een genuanceerder beeld van zichzelf te scheppen dan tot nu toe in de media is gebeurd.

Wist er niets van
De partner van M., Richard van O., heeft woensdag tegen de rechtbank gezegd dat hij niet wist van het kindermisbruik door zijn man Robert M. Dit is in strijd met eerdere verklaringen die hij heeft gegeven tegen de politie. Volgens Van O. was echter sprake van een 'afgedwongen verklaring'.

Het verhoor van Van O. verliep moeizaam. Hij slikt medicijnen tegen stress en depressiviteit en kan zich daardoor volgens hemzelf en zijn advocaten moeilijk concentreren. Daardoor snapte hij veel vragen niet of kon hij ze niet beantwoorden. Na enige tijd beriep hij zich dan ook op zijn zwijgrecht en besloot de rechtbank het verhoor te beëindigen.

Wrakingsverzoek
De rechtbank liet vanochtend weten het wrakingsverzoek van de advocaten van Robert M. niet toe te wijzen. Het proces is vanmiddag doorgegaan met de huidige advocaten.

M. en zijn advocaten wraakten de rechtbank afgelopen maandag, omdat ze het niet eens waren met de beslissing van de rechters om ouders van slachtoffers in de zaak spreekrecht te geven.

Vooringenomenheid
De wrakingskamer oordeelde vandaag dat de 'vrees voor vooringenomenheid niet objectief is gerechtvaardigd'. De rechtbank is 'op geen enkele wijze vooruitgelopen op de beoordeling van de ten laste gelegde feiten, de schuldvraag of de persoon van M.'

Robert M. (28) staat terecht voor het misbruiken van 67 zeer jonge kinderen, hoewel hij heeft bekend 87 slachtoffers te hebben gemaakt. De andere verdachte in de huidige rechtszaak is zijn man Richard van O. (39), die hem zou hebben geholpen bij het plegen van het misbruik.

Tjalling van der Goot, advocaat van verdachte Robert M. staat de pers te woord bij de rechtbank in Amsterdam. Beeld anp
Tjalling van der Goot, advocaat van verdachte Robert M. staat de pers te woord bij de rechtbank in Amsterdam.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden